БНБ обяви рекордна лихва за октомври. За пръв път от

...
БНБ обяви рекордна лихва за октомври. За пръв път от
Коментари Харесай

БНБ обяви рекордна лихва за октомври


Българска народна банка разгласи рекордна рента за октомври. За пръв път от години главният лихвен % е друг от 0,00.
Българската национална банка (БНБ) разгласи, че подвига от 1 октомври главния лихвен % (ОЛП, елементарна годишна лихва) в размер на 0,49 на 100. За пръв път главният лихвен % е друг от 0,00 от 1 януари 2016 година, когато беше 0,01%.
Месеците преди лихвеният % да стане 0,00 той се движеше сред 0,02 и 0,04. Подобно равнище от оповестеното за октомври  основният лихвен % имаше през 2009 година, когато беше 0,55%.

Стойността на главния лихвен % има значение, само че единствено при някои лимитирани случаи. Най-вече ОЛП се употребява за изчисляването на наказателната или законната рента при веселба. Изчисляването се прави, като се добави 10% към главния лихвен %.

Основният лихвен % (ОЛП) е инструмент, посредством който се контролира и мери цената на паричната единица в стопанската система на една страна. Неговият размер се дефинира от Централната банка. Когато главният лихвен % се увеличи, нормално това се случва при мощна стопанска система, за тя да се балансира.

Централната банка понижава размера му, когато стопанската система е затруднена и има нужда от подпомагането й. Това се прави за да се подтиква тегленето на заеми и да се обезпечат нови работни места. По този метод се контролира и инфлацията.

Според българското законодателство главният лихвен % не се включва в изчисленията на лихвите от Българската национална банка, когато се отпускат краткосрочни или бързи заеми на търговски банки. Изключение има единствено при отпущането на заеми на търговски банки за период до 3 месеца и то при спазването на избрани строги условия.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР