БНБ обяви, че за декември Основният лихвен процент (ОЛП) ще

...
БНБ обяви, че за декември Основният лихвен процент (ОЛП) ще
Коментари Харесай

БНБ отчита ударно увеличение от 120% на основния лихвен процент

БНБ разгласи, че за декември Основният лихвен % (ОЛП) ще е 1.3 на 100 (1.3%). За предния месец - ноември, той бе 0.59 %. Това е нарастване повече от два пъти единствено за 30 дни. Българска народна банка обаче няма никаква роля за този растеж на ОЛП. Тя единствено го афишира, а определянето му става въз основата на лихвения показател Леониа Плюс който се образува въз основата на цените, по които са се сключвали покупко-продажбите на междубанковия пазар през всички работни дни на предходния месец. Върху тези покупко-продажби Българска народна банка няма никакво въздействие, тъй като не взе участие в тях, а единствено ги записва.

Според данните за междубанковия пазар лихвите, по които са се сключвали такива покупко-продажби на междубанковия пазар през ноември, варират в обособените дни от 0.59% до 1.35 %. При такива равнища ОЛП от 1.3% за декември е изцяло закономерна големина. Това съставлява нарастване от 120% по отношение на преходния месец.

Нарастването на лихвите, при които се подписват покупко-продажби на междубанковия пазар, а от там и на Леониа Плюс и на ОЛП стартира от средата на септември, когато пазара внезапно се разсъни след дълга заспалост. До тогава той безусловно не съществуваше -продължителни интервали от време покупко-продажби на него или не се сключваха или това ставаше в доста дребни размери сред 10 и 25 млн. лв., което е нищо за сходен бизнес даже в мащабите на България. Летаргията се обясняваше със свръхликвидността на банките и негативните лихвени нива. Поради това Леониа Плюс бе с негативни равнища, а ОЛП стоеше на нула, тъй като по методика той не може да е негативен. От средата на септември пазара се разсъни. Започнаха да се подписват покупко-продажби всеки ден като размерите набъбнаха повече от 10-15 пъти като в някои дни надхвърляха 300 млн. лв.. Заедно с това и лихвите при които се сключваха тези покупко-продажби започнаха бързо да се повишават, което докара до растеж на Леониа Плюс и от там на ОЛП.

Повишаването на ОЛП не рефлектира върху цената на постоянно обслужваните заемите и на депозитите, тъй като те от дълго време са отвързани от този показател. ОЛП има обаче значение, за нередовните длъжници на тези банки, които в изискванията си са показали, че при просрочие на заема клиента дължи законовата рента. А законовата рента се дефинира с разпореждане на Министерския съвет и е основана на ОЛП.

Пак поради законовата рента ОЛП има въздействие върху финансовите взаимоотношения на страната с жителите, тъй като към него са привързани разнообразни финансови наказания за просрочия на данъчни и осигурителни отговорности, санкции и други сходни, както и по присъдени отговорности по силата на Закона за отговорностите и договорите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР