БНБ няма формално основание и не е преустановила техническата работа

...
БНБ няма формално основание и не е преустановила техническата работа
Коментари Харесай

БНБ отговори на искането на Възраждане процесът по приемането на еврото да бъде спрян

БНБ няма официално съображение и не е прекратила техническата работа по приемането на еврото. Тя се прави по график и в границите на бюджета на банката за 2023 година, обявиха от пресцентъра на Българската национална банка във връзка политически мнения, че процесът по присъединение към еврозоната би трябвало да бъде спрян, съобщи Българска телеграфна агенция.

По-рано през днешния ден пред публицисти в Народното събрание депутатът от " Възраждане " Деян Николов уточни, че откакто страната ни няма да влезе в еврозоната от 2024 година, то и решението на Народното събрание, задължаващо институциите да ускорят работата по приемането ни измежду страните, употребяващи единната валута, няма обвързващ темперамент.

Николов прикани, в случай че има нови стъпки в посока еврозоната, те да бъдат подхванати след провеждането на референдума, иницииран от партията, която съставлява.

От Българска народна банка показаха още, че работата по консолидиране на страната ни към еврозоната не е серпантина: " На 13 април т.г. Управителният съвет на Българска народна банка одобри план на нов Закон за Българска народна банка, който основава правната рамка за работа на Българска народна банка в изискванията на еврозоната. Проектът е възложен на Министерството на финансите и е в развой на координиране с ЕЦБ. По проект протича и подготовката за тестово отрязване на българските евромонети, както и адаптирането на платежните системи “.

По друга тематика, повдигната от " Възраждане " - за връщането на златните запаси на страната ни от Лондон, от Българска народна банка показаха: " В своите периодически обществени доклади Българска народна банка дава изчерпателна информация за златните запаси на страната. Релокация на златните запаси не стои на дневен ред и няма връзка с процеса на присъединението ни към еврозоната ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР