БНБ не е правила предложение за дизайна - според комуникационната

...
БНБ не е правила предложение за дизайна - според комуникационната
Коментари Харесай

БНБ не предлага ”стъпкан лъв” в дизайна на евромонетите frognews.bg

БНБ не е правила предложение за дизайна - съгласно информационната тактика за въвеждане на единната европейска валута дизайнът на евромонетите ще бъде определен посредством конкурс, а по-късно от особено квалифицирано жури и/или посредством онлайн гласоподаване.

 

Освен това противоречивото изображение, с което се внушава, че е предложение на Българска народна банка, датира от 2008 година в задгранични уеб сайтове за дизайн на монети. То се появява след акция и анкета за избор български знак, на които Мадарският конник е разгласен за победител. Резултатите обаче нямат наложителен темперамент.  

 

И още, внушението, че еврото в облика на конник унищожава българския лев, реализирано посредством метафората за левът, като стъпкан лъв, също е подвеждащо. Образът на падналото животно в барелефа Мадарския конник, който съществува от десетилетия на гърба на нашите стотинки, се пояснява от историци като победа над врага, а не потъпкване на нашия народен знак.

 

Всички железни европари имат идентична лицева страна, а на гърба е изобразен знак, емблематичен за съответната страна. Повечето страни членки, приели еврото, избират характерни национални изображения, свързани с историята или културата им. Без подозрение това ще направи и България. Но още не го е направила.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР