BMW отдавна не разчита на Джеймс Бонд за промотиране на

...
BMW отдавна не разчита на Джеймс Бонд за промотиране на
Коментари Харесай

Auto Fest, 14.04.2023: Тест на BMW Z4 и M3 Touring и премиера на Range Rover SV

BMW от дълго време не разчита на Джеймс Бонд за промотиране на роудстъра в гамата. Z4 смени Z3, мина през вид с корав покрив и новото трето потомство употребява мек. През 2022 автомобилът бе освежен, а в този момент имаме опция за го тестваме в красивата природа на Блед, Словения. При това със свален покрив при температура от 8 до 4 градуса в най-високите елементи на планината. Дали ни е студено, несъмнено не е сауна в купето, само че с затопляне на седалките и мощно парно умерено ще се насладите на свежия въздух даже в сянката, а на слънцето даже не е належащо насилственото обдухване.

Фейслифтът е осъвременен, има нови дизайнерски акценти в екстериора, по-богатото серийно съоръжение и нови варианти. Производството остава в Грац в Австрия от колегата Magna Steyr.

Тестовата ни версия е BMW Z4 M40i, формите са непокътнати от предходното потомство, има продълговат челен похлупак и плавни линии. Нови са огромните въздушни отвори, LED фаровете с отвесно ситуирани светлини са с модифицирана форма. Пакетът M Sport има М въздухозаборници от три елементи в предната ризница, присъща линия на страничните прагове и задна ризница с по-спортен тип. Страничните отвори насочват въздушната бликам към въздушните пердета, с цел да понижат завихрянията към калниците. Акценти още са огромните Air Breather-и зад арките на предните колела, спойлерът, интегриран в капака на багажника, тесните, L-образни задни светлини и забавен дифузор. Мекият покрив на роудстъра е с електрическо задвижване и може да се отваря и затваря за 10 секунди с натискане на бутон, даже при шофиране със скорост до 50 км/ч.

В салона BMW Z4 има спортни седалки с интегрирани подглавници, M40i серийно е с вътрешно осветяване и М лайсни на праговете. 

3-литровият мотор с мощ 340 к.с. и въртящ миг от 500 Нм форсира за 4,5 секунди от 0 до 100 км/ч. Това не е най-бързата кола, която сме карали, само че е една от най-забавните. Използва се 8-степенна трансмисия Steptronic Sport с планки на кормилото, има функционалност Launch Control и съвсем съвършено уравновесеното шаси с 50:50 систематизиране на тежестта сред осите. Така в завоите сте като залепен, шофьорската позиция е останала ниска, несъмнено автомобилът е за тези, които харесват да карат бързо.

Ситуацията се трансформира изключително, когато преминете на режим спорт. Моторът и кутията се изострят, гърнето стартира да готви пуканки, само че към този момент поради еко нормите децибелите не са същите като в първото потомство. Шасито става доста твърдо и занимателно за каране. Това е една от дребното останали коли със задно предаване на BMW.

Което ни води към идващия модел от теста ни в Словения. Първото в историята BMW M3 Туринг. След 50-години история на М отдела група инженери са уверени, че компанията е в положение да направи отлично комби и по тази причина основават колата за вътрешно прилагане. Резултатът е безапелационен и бордът на шефовете дава зелена светлина за сериен план. Така се ражда фантазията на генерации, които до момента имаха за избор единствено Audi и Mercedes. Но за разлика от RS4 Avant и C63 AMG Estate, М3 не употребява за база дизайна на седана Серия 3, а на седана М3, който е еднакъв начело с купето М4. Ако имате носталгия към по-малките бъбреци, само че въпреки всичко желаете бързо комби BMW, има и В3 от Alpina.

Но... в него няма могъщия тон от редовия шестцилиндров мотор, особено за М колите, с 510 к.с., както и присъща М генерация с 4 накрайника. Разположени са в огромен дифузьор и когато погледнете колата откъм гърба, мъчно бихте я определили като фамилен автомобил, а не състезател за писта. Но в действителност това е била задачата на М3.

Комбито се предлага единствено като BMW M3 Competition Туринг с M xDrive, а производството е поверено на завода в Мюнхен. Екстериорният дизайн има голям брой М детайли, крила, въздушни отвори. Радикално новата задница е със стопове, които употребяват идентичността от показаните неотдавна ХМ и Х1. Формата захапва задната врата. Покривът е серийно в гланцирано черен цвят, без значение от определения главен цвят. Също в емайл са дъгите на покрива и спойлера на покрива. Предлага се и M Carbon екстериорен пакет.

Салонът е прочут от М3 и М4, както всички настоящи модели на компанията. Серийно се предлага извития екран, който го има и в Z4. Напълно цифровата композиция от знаци се състои от 12,3-инчов информативен екран и надзорен екран с диагонал 14,9 инча, които са ситуирани под общо, извито към вас стъкло. Тестовата ни кола има и опционен BMW Head-Up екран, който е със характерна за М графика. Седалките не са карбоновите от М3 и М4, само че въпреки всичко спортни с добра опора. Имат и функционалност затопляне, както и кожена тапицерия Merino. Така обичаното ни корито от карбонов полимер се предлага като алтернатива.

Отзад има три пълноценни места за седене, облегалката се свива в съответствие 40: 20: 40. Обемът на багажника е от 500 до 1510 литра. Задното стъкло може да се отваря настрана.

Стартирате мотора от бутона на конзолата, следва лека кашлица от ауспусите, която минава в симфония. Максималният въртящ миг е 650 Нм, имате по традиция два червени бутона на кормилото за бърз достъп до определени настройки за окачването, кормилото, мотора, скоростната кутия и ауспусите. От настрана меню е задвижването – 4х4 или задно. Двигателят е база за този в новия спортен автомобил BMW M4 GT3, по тази причина е и особено заздравен. Охладителната система и омасляването са готови за високи температури и доста газ, както надлъжни и странични ускорения. М изпускателната система с клапи с електрическо ръководство ви забавлява при внезапно разпределяне на газта, огромните карбонови планки на кормилото са пристрастяващи, изключително когато сте в тунел. Трансмисията е осемстепенна M Steptronic с Drivelogic, има три мапа за превключване. M xDrive задвижването има Активен М диференциал откъм гърба и както при 4-вратата версия, купето и кабриолета, които карахме също на писта, прави чудесна работа. На елементарен път постоянно с 4х4 сте по-бърз. Фокусът е върху задните колела и при потребност се трансферира повече двигателна сила начело. Толкова сте учуден от способността на комбито да държи завоя, че продължавате да натискате и елементарно можете да изгубите шофьорската си брошура.

Времето за ускоряване от 0 до 100 км/ч е единствено за 3,6 сек, до 200 км/ч за 12,9 сек, което го пради пъклен бърза фамилна кола. С M Driver’s Package оптималната скорост скача на 280 км/ч, а в случай че е мокро или снежно и желаете да се забавлявате, с изключение на общоприетоо 4х4 и спортно 4х4 има единствено задно. Можете да го активирате единствено при спряна система за непоклатимост DSC. Да, тогава е най-забавно и също печелите най-вече точки и купи на дрифт анализатора. В режим за задно предаване M Traction Control-ът има цели 10-степени на интервенция, колкото в McLaren 720S.

Окачването е съвършено уравновесено, даже на трак поема неравности и в това време шасито не желае да ви изхвърли. Адаптивните М амортисьори с електронно ръководство са следващото доказателство, че може да имате фамилна суперкола. Както при купето и седана, гумите са 19 инча начело и 20 инча откъм гърба, ноухау от моторните спортове.

Най-забавният режим трак се задейства при спрял автомобил, даже би трябвало да потвърдите. Дисплеят се гаси, с цел да сте фокусиран само в завоите.

Определено М3 комби има същите съставки като купето и седана, а в добавка получавате голям багажник.

Но в случай че желаете нещо в действителност извънредно за фамилна кола и парите нямат значение, BMW има за вас ХМ. Базовата цена стартира от диапазона на 330 000 лева, само че за разлика от другите модели на компанията тук няма дълъг лист в конфигуратора за кликане и множеството екстри се оферират серийно. Разглеждаме колата в статично състояние и се надяваме скоро когато пристигна в България да я караме и да разкажем усещанията си от динамичността.

В спряло състояние обаче автомобилът е също толкоз величествен. Странен изначало, само че последователно свиквате. Определено онлайн формите наподобяват по-добре. Лайсните с ромбовидни детайли и декорацията на дръжките отварят дизайна.

Едва ли сте очаквали еманацията на половинвековната история на BMW M да бъде не хиперкола над i8, а плъг-ин SUV. Но това ясно демонстрира посоката, в която отива компанията. Това е първият напълно М автомобил след М1. И както него има две емблеми на задния похлупак. XM се създава в завода в Съединени американски щати и BMW не крие, че най-важните пазари са Съединени американски щати, Китай и Азия. Затова, в случай че не можете да преглътнете дизайна, други зад океана и в многомилионен град в Китай ще му се любуват.

Интериорът има първокласна M Lounge откъм гърба с красиви възглавнички. А таванът употребява същите ромбовидни детайли като извън. Има осветяване от 100 LED модула. Таблото е с извънредно красива кожа, само че по вратите липсват кристалните бутони като в IX.

Хибридното задвижване има 653 к.с. Само V8 мотора обезпечава 489 к.с. Системният въртящ миг е 800 Нм. Разполагате с три режима на шофиране и четири задвижвани колела. Ускорението на BMW XM от 0 до 100 км/ч е 4,3 сек, много над М3 туринг, само че пък има един звук от горната страна. Тук забавни са четирите ауспуха откъм гърба, ситуирани в двойки един над различен. Пробегът единствено на електричество е от 82 до 88 км, тъй че това е и първата М кола, която може да карате единствено на ток. С ангажимента, че ще е до 140 км/ч. Литиево-йонната батерия е с величина 25,7 кВтч, което действително е колкото предходното потомство Nissan Leaf. BMW XM разрешава зареждане с изменчив ток с мощ до 7,4 кВт.

През есента идва и BMW XM LABEL RED, който ще е с  748 к.с. и 1000 Нм.

Не сте впечатлени от кола с маса 3 тона? Ето нещо малко повече от старата школа. М2 остава на задно предаване и като алтернатива с малко доплащане има 6-степенна механика. Радост за пуристите, въпреки, че евентуално тъкмо те няма да харесат новия дизайн на модела. Разглеждаме го също статично.

Колесната база е със 110 мм по-съка, дължината с 214 мм под М4 купе. Широчината и следата са увеличени. Предната ризница наподобява като тунинг, а не заводско решение, откъм гърба стоповете са типично М2. Има присъщ висок борд на спойлера на капака на багажника. Като алтернатива се предлага М карбонов покрив, с който тежестта на автомобила се намалява с към 6 кг.

Трилитровият елемент е 6-цилиндров, само че се разграничава с няколко дребни детайла от този в M3 и M4. Мощността му е 460 к.с., което с 90 к.с. повече от предшественика. Максималният въртящ миг от 550 Нм е разполагаем сред 2 650 и 5 870 об/мин.

Отвътре има състезателен кокпит и извития екран, а седалките са обичаните ни карбонови вид корито. И тук има M Traction Control, дружно с M Drift анализатор и M Laptimer. Определено с голямо неспокойствие чакаме да караме тази кола, освен по елементарен път, само че и на писта.

 

Range Rover SV

 

Един от най-луксозните SUV коли на планетата – новия Range Rover SV направи своята премиера в България. Двата екземпляра, които виждате на фотосите са на обща стойност над 1 млн. лева и към този момент са продадени, както още 8 бройки.

Range Rover SV се отличава с деликатно направени персонализирани елементи, които показват и допълват модернистичния дизайн на модела. Ексклузивният тип на предната ризница и решетката с пет ленти характеризират новия флагмански модел, като долният отвор включва пет точно изпълнени железни остриета с цялостна широчина. Изящните материали, определени за неописуемото възприятие за досег на притежателите на автомобила, включват гладка керамика, устойчива дървесина и блестящи метали, наблягайки пристрастеността на Special Vehicle Operations към качество и безкомпромисно внимание към детайла.

Range Rover SV е първият от Special Vehicle Operations, който носи новия керамичен кръг, който съставлява дизайнерската и инженерна пристрастеност на екипа за съвременен разкош, продуктивност и благоприятни условия. С това се вкарва опростено име на модела ‘SV’, което ще разпознава всички нови коли от фамилията на Land Rover и Special Vehicle Operations в бъдеще. Гладката керамика е също включена вътре, което придава на скоростния лост, Terrain Response и контролите на силата на звука елегантно чувство за внимателно допиране.

Експертната направа на Special Vehicle Operations се простира до вътрешните дървени фурнири, в това число опционалната мозаечна декорация на централната подпора. Изработен от FSC-сертифицирано венге, точно подреденият фурнир включва стотици ръчно положени лазерно изрязани части, най-малкият от които е с размери единствено 6 мм на 8 мм. За колите с дълго междуосие, специфицирани с четириместния SV Signature Suite, инкрустацията се простира от предната част на купето, чак до вратата на хладилника откъм гърба, преминавайки през централната подпора на всички хоризонтални повърхности, в това число електрически разгъваемата клубна маса.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР