BMW M3 се произвежда от 1986 г. и вече има

...
BMW M3 се произвежда от 1986 г. и вече има
Коментари Харесай

Преглед на всички поколения BMW M3. Какво прави всяко едно от тях специално?

BMW M3 се създава от 1986 година и към този момент има шест генерации. Макар че през годините са настъпили доста промени, в родословното дърво се срещат общи влакна. Активното присъединяване в моторните спортове постоянно е било запазена марка на М3. Сега отговорностите за надпреварите на писта са трансферирани към М4. За задачите на тази публикация обаче включваме М4 под по-широкия знаменател на производните на М3.


Размислите и пристрастеностите са на Герхард Хорд от carbuzz.

E30 M3 – първо потомство M3

Първото М3 е единственият модел, издигнат за задачите на хомологацията. За да може да се състезава в група А на Deutsche Tourenwagen Meisterschaft (DTM), BMW е трябвало да построи 5000 пътни единици. В последна сметка M3 се оказва толкоз известен, че единствено с автомобила с американска спецификация се надвишава тази цел. Моделите с евроспецификация (включително Evo I и Evo II) прибавиха още 6 697 броя. Кабриолетът – 786 броя. Общо BMW е произвело 17 970 броя, в това число един първообраз на пикап.

E30 M3 е оборудван с високооборотен четирицилиндров мотор, основан на шестцилиндровия мотор S38. Той е употребен в M1, а по-късно и в първото потомство M5. Произвежда 197 к.с. без оборудван катализатор, а моделите, предопределени за Съединени американски щати, са оборудвани с петстепенна механична скоростна кутия Getrag с естествена скица на превключване. Моделът с евроспецификация се оферираше общоприетоо с dog-leg кутия, тъй като BMW искаше да се състезава точно там. Ако познавате моторните спортове, ще знаете за какво dog leg скоростната кутия е толкоз значима.

Промените

E30 е най-радикалният M3, който сме виждали до момента. BMW прави толкоз доста промени по автомобила, че единствено капакът и покривните панели са общи със общоприетата Серия 3 Е30. BMW даже е трансформирало предното стъкло на E30 M3, с цел да понижи съпротивлението. Ето какъв брой съществено са се отнасяли инженерите към надпреварите. Като елементарен водач в никакъв случай няма да усетите това понижаване на съпротивлението. На писта, където милисекундите са от голяма важност, това предно стъкло може да се окаже разликата сред успеха и това да сте “първият изгубил ” по Айртон Сена.

BMW включва и няколко усъвършенствания, които ще улеснят потреблението на M3 на писта, в това число гуми Pirelli P700-Z, алуминиеви контролни рамена, шестбутални спирачни апарати начело и четирибутални откъм гърба, спирачни маркучи от неръждаема стомана и изместени втулки на контролните рамена, с цел да назовем единствено някои от тях.

E30 е най-фокусираният за пистата M3, създаван в миналото. В резултат на това той към момента държи купата за най-печелившия M3, създаван в миналото. Въпреки че е планиран за DTM, BMW скоро осъзнава, че M3 може да бъде приспособен към разнообразни други надпревари по целия свят. През 1990 година той даже печели Ирландския рали шампионат на асфалт, който е единствено един от общо 25-те шампионата. BMW E30 M3 е спечелил повече от 1400 надпревари по време на спортната си кариера, траяла от 1987 до 1993 година

E30 M3

Двигател: Редови четирицилиндров
Мощност 197 к.с. при 6750 об/мин
Въртящ миг 240 Нм @ 4,750 об/мин
От 0 до 96 км в час 6,5 секунди
Максимална скорост 234 км/ч
Собствено тегло 1164 кг

E36 M3 – второ потомство

В взаимозависимост от определението ви за М автомобил, може да се твърди, че E36 е действителното първо потомство M3. М колите са извънредно занимателни на пистата, само че след триумфа на E30 M3 BMW знаеше, че е основало нещо особено. То просто трябваше да бъде леко променено, с цел да стане по-достъпно за по-широка публика. Освен това е трябвало да понижи разноските, защото основаването на E30 е било скъпо начинание.

Появява се E36 M3, който е основан освен с цел да размени E30 M3, само че и E34 M5. BMW смяташе, че E36 е задоволителен, с цел да покрие и двете бази. В последна сметка се оказа, че бърка и резултатът е също по този начин превъзходна гама от M5.

Благодарение на този нов метод, при който се реализира най-хубавото от двата свята, E36 вкарва редица първи неща. Това е първият модел, предлаган с освежен редови шестцилиндров мотор, основан на сериен мотор. Това беше и първият M3, който се оферираше като седан с четири порти и можеше да се поръча с автоматизирана трансмисия. Пет- и шестстепенните механични трансмисии следваха нормалната Н-образна скица. Повечето от панелите на каросерията му са общи с елементарната Серия 3. BMW обновява бронята и страничните прагове, както и финото задно крило.

Двигателят

Първата партида E36 M3 е оборудвана с 3,0-литров редови шестцилиндров мотор, който по-късно е повишен до 3,2 литра. Моделите, предопределени за Съединени американски щати, пострадаха малко, защото бяха оборудвани с по-слаба версия на мотора. Тя имаше повече общо със серийния мотор M52 в коли като 328i, 528i и Z3 2.8i.

Автомобилите отвън Съединени американски щати произвеждаха 282 к.с., до момента в който клиентите в Америка трябваше да се задоволят с 245 коня. Модернизираният 3,2 произвеждаше 316 к.с., което беше доста за подобен дребен автомобил.

Като цяло E36 беше голям скок напред във връзка с използваемостта и комфорта. С него можехте да закарате децата на учебно заведение и да пътувате до работа. Беше занимателно да се кара на пистата в събота, само че изглеждаше задоволително елегантно, с цел да се паркира пред църквата в неделя. BMW ще следва тази формула до края на живота на M3.

Интересно е, че E36 е единственият M3, който се предлага с четири скоростни кутии през целия си витален цикъл. Моделите преди фейслифта употребяват петстепенна механична или автоматизирана трансмисия. Моделите след фейслифта се оферират общоприетоо с шестстепенна механична или шестстепенна SMG. Презряната SMG дебютира в този автомобил, само че стана печално известна с помощта на идващия автомобил в този лист.

E36 M3 

Двигател 3,0-литров редови шестцилиндров мотор
Мощност 282 к.с. при 7000 об/мин
Въртящ миг 320 Нм при 3600 об/ми
От 0 до 96 км/ч 5,4 секунди
Максимална скорост 250 км/ч (ограничена)
Собствено тегло 1460 кг

E46 M3 – трето потомство

Моделът E46 е считан за най-хубавото M3, създавано в миналото. Ако в миналото се съмнявате, карайте подобен и ще разберете за какво.

Е46 е единствено купе или кабриолет. Ако погледнем обратно към данните за продажбите на E36, елементарно ще разберем за какво. По време на производството на E36 BMW продава 46 525 купета, 12 114 кабриолета и 12 603 седана. Любителите на седани показаха своето неодобрение и BMW даже стигна до такава степен, че проектира, само че по този начин и не създаде E46 M3 комби. Ако в миналото е имало автомобил, който бих употребил цялостен живот, то несъществуващият E46 с механична скоростна кутия е точно той.

Странно, само че Е46 не е толкоз неповторим в своите достижения. Той е първият M3, който записва време под пет секунди от 0 до 96 км/ч, само че това е всичко. А и известните към този момент четворни ауспуси са пренесени от M5 в това потомство M3. BMW също по този начин обнови SMG, което е фешън акроним за автоматизирана ръчна скоростна кутия. Тя превключваше задоволително бързо на писта, само че на всички места другаде беше гадна.


CSL

CSL се появи първи през 2004 година, като вкара два детайла, които ще се пренесат в сегашния модел. Първият беше покривът от подсилена с въглеродни нишки пластмаса за намаление на центъра на тежестта, който щеше да стане общоприет за всички купета в бъдеще. BMW също по този начин даде на автомобила режим M Track, поставяйки основите на всички режими на шофиране в актуалните BMW.

През 2005 година BMW стартира пакета CS или Competition Package. За първи път BMW употребява това, което ще се трансформира в добре позната опционална екстра, която скоро ще бъде новият стандарт. Накратко, моделите Competition са по-подготвени за писта, само че не толкоз, че да скапват всекидневната приложимост на автомобила.

Това е и първото M3, оборудвано с V8, а обзалагам се, че сте си мислили, че това ще се случи едвам в идващия модел в нашия списък…

E46 M3

Двигател: 3,2-литров редови шестцилиндров мотор
Мощност 343 к.с. при 7900 об/мин
Въртящ миг 364 Нм при 4900 об/мин
От 0 до 96 км/ч за 4,8 секунди
Максимална скорост 250 км/ч (ограничена)
Собствено тегло 1470 кг

E90 M3 – четвърто потомство

Шест години преди дебюта на E90 M3, BMW създава E46 GTR Strassenversion. Той е бил предопределен за хомологация, оборудван с V8 мотор, с цел да може BMW да се състезава в American Le Mans Series (ALMS). BMW построява седем прототипа. Всичките бяха унищожени.

Направени са три серийни модела, преди ALMS да промени правилото, което принуждава BMW да промени тактиката. Тези три автомобила към момента принадлежат на BMW и в никакъв случай не са били продавани на частни купувачи.

Това прави E90 първият и финален сериен M3, задвижван от V8 мотор. Освен това беше първият M3, продаван с трансмисия с два съединителя. Това докара до друго първо достижение. Автоматичната трансмисия беше по-бърза, достигайки 96 км/ч за 4,6 секунди спрямо 4,8 секунди за ръчната кутия. Освен това BMW показа още веднъж версията с четири порти на M3, която съществува и до през днешния ден.

BMW връща концепцията за M3 Pickup и построява един първообраз като знак на респект към истинската идея на E30 M3 Pickup.


Двигателят

Основното терзание по това време е, че V8 ще усили прекомерно доста тежестта на автомобила. S65 е потомък на V10 S85, употребен в M5. S65 в никакъв случай не е бил споделен с различен автомобил и е бил неповторим за М3. Това е нещо, с което не може да се похвали нито един различен M3, защото даже четирицилиндровият мотор на E30 е употребен в E30 320iS и E36 318i Super Touring.

Това беше великолепен мотор, който се развърташе до 8400 об/мин. Така осигуряваше превъзходен индукционен звук начело и симфония от звуци на V8 мотор откъм гърба. В съпоставяне със своите противници E90 M3 беше с по-ниска мощ, само че BMW компенсираше това с по-добри спирачки и уравновесено ръководство. То се усещаше леко и елементарно побеждаваше конкуренцията в множеството директни борби.

Top Gear организира проби на M3, Mercedes-Benz C63 AMG и B7 Audi RS4 на спортната писта Аскари в Испания. Стиг управляваше и трите автомобила. M3 победи C63 с лекост, макар че мощността му беше доста по-ниска. C63 го победи в мил съревнование, само че на кого му пука? М колите са основани, с цел да минават през завои.

Това си остава абсолютният ми любимец М3 и това е хълмът, на който ще умра.

E90 M3 

Двигател 4,0-литров V8
Мощност 414 к.с. при 8300 об/мин
Въртящ миг 401 Нм @ 3,900 об/мин
От 0 до 96 км/ч 4,8 секунди (ръчна скоростна кутия)/4,6 секунди (двоен съединител)
Максимална скорост 250 км/ч (ограничена)
Собствено тегло 1680 кг

F80 M3 – пето потомство

Това е мястото, където се случва разделянето сред M3 и M4. M3 продължава да се продава като версия с четири порти, до момента в който купето и каросерията са преименувани на M4. Голямата вест обаче беше завръщането към редовия шестцилиндров мотор, този път оборудван с двойно турбо.

Това се отрази трагично на мощността на мотора, изключително в региона на въртящия миг. Конските сили не се покачиха с доста. В съпоставяне с V8 получавате единствено 11 спомагателни коня. За сметка на това въртящият миг се е нараснал от 401 на 550 Нм. Целият този въртящ миг е разполагаем още от 1850 об/мин. Това оказва доста въздействие върху работата на автомобила. Времето за ускоряване от 0 до 96 км/ч спадна под 4 секунди.

Всяко несъвършенство на пътя водеше до ненадейно клатушкане на задната част. Лично аз одобрявам автомобил, който се усеща рисков, само че разбирам за какво множеството притежатели не го харесват. BMW в профил казуса, само че стана ясно, че BMW доближава границите на опциите на задвижването на задните колела. F80 беше последното потомство, при което задвижването на задните колела беше единствената алтернатива.

F80 M3

Двигател 3,0-литров редови шестцилиндров мотор с два турбокомпресора
Мощност 425 к.с. при 5500 об/мин
Въртящ миг 550 Нм при 1 850 об/мин
От 0 до 96 мили/ч 3,9 секунди (с двоен съединител)/4,1 секунди (с ръчна кутия)
Максимална скорост 250 км/ч (ограничена) и 280 км/ч с пакет M
Собствено тегло 1605 кг

G8 M3 – шесто потомство

Това е първият M3, който създава повече от 500 конски сили и е оборудван с осемстепенна автоматизирана скоростна кутия. Тя може да превключва по-бързо от остарялата седемстепенна трансмисия с два съединителя. Пакетите Competition се оферират през цялото време, което на процедура разделя M3 на два обособени модела. Но най-голямата вест от всички беше съществуването на задвижване на всички колела.

BMW намали мощността на ръчната трансмисия, а 500 коня получавате единствено в спецификацията Competition. Автоматикът беше толкоз добър, че направи ръчната трансмисия да наподобява на ръба на несъответстваща.

Големият въпрос беше дали M xDrive ще работи. За благополучие BMW създава SUV коли повече от две десетилетия, тъй че знае по какъв начин да настройва AWD системата. Освен това M3 не е първият M артикул с AWD, тъй че има и това.

В верния режим M3 Competition xDrive не се усеща като AWD автомобил. Няма фрапантно недозавиване, а неутралното ръководство е непокътнато. Подаването на мощ от мотора също е по-линейно,
а системата AWD обезпечава съществено сцепление. Ако ежедневната приложимост плюс представянето на писта е критерият за М3, сигурно актуалният М3 би трябвало да е най-хубавият до момента?

А и преди да сме не запомнили, BMW най-сетне сбъдва фантазиите за M3 комби. G80 M3 е първият M3, който се предлага като комби.

BMW M3 G80

Двигател 3,0-литров редови шестцилиндров мотор с два турбокомпресора 3,0-литров редови шестцилиндров мотор с два турбокомпресора

Задвижване RWD AWD
Мощност 473 к.с. при 6 250 об/мин 503 к.с. при 6 250 об/мин
Въртящ миг 550 Нм @ 2 650 об/мин 650 Нм @ 2 750 об/мин
От 0 до 60 км/ч за 3,4 секунди
Максимална скорост 250 км/ч, 290 км/ч с пакет M
Собствено тегло 1764 кг 1809 кг

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР