Блокираните разходи за електропреносни мрежи в световен мащаб забавят внедряването

...
Блокираните разходи за електропреносни мрежи в световен мащаб забавят внедряването
Коментари Харесай

МАЕ: Изостава строителството на електропреносни мрежи, климатът е застрашен

Блокираните разноски за електропреносни мрежи в международен мащаб забавят внедряването на възобновима сила и биха могли да изложат на риск напъните за ограничение на изменението на климата, в случай че нови електропроводи, с дължина хиляди километри, не бъдат основани или актуализирани през идните няколко години. Това предизвестява Международната организация по силата (МАЕ) в най-новия си отчет, отдаден на електрическите мрежи предвид на енергийния преход, заяви Асошиейтед прес. 

Заключенията на основаната в Париж интернационална организация сочат, че потенциалът за свързване и транспорт на електрическа енергия изостава от бързия напредък на технологиите, свързани с чистата сила, каквито са слънчевата и вятърна сила, електрическите коли и термопомпи, прецизира Българска телеграфна агенция.

В изявление за Асошиейтед прес изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол е декларирал, че има доста планове за възобновими източници на сила, които чакат зелена светлина за свързване към мрежата. Те биха могли да генерират 1500 гигавата електричество, или пет пъти повече от слънчевия и вятърния потенциал, прибавен в международен мащаб през предходната година, е обяснил още Бирол.

Той обрисува обстановката с думите, че " като че ли произвеждате доста ефикасна, доста бърза, доста красива кола, само че забравяте да построите пътищата за нея ".

Ако разноските за електропреносните мрежи останат на сегашните си равнища, шансът за задържане на световното стопляне в границите на 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища, което е и задачата, заложена от Парижкото съглашение за битка с изменението на климата от 2015 година, " ще намалее доста ", съгласно шефа на МАЕ.

В отчета се открива още, че постигането на климатичните цели, избрани от държавните управления по света, ще изисква прибавяне или възобновяване на 80 милиона километра (50 милиона мили) електропроводи - колкото към този момент съществуващата световна мрежа - до 2040 година

Инвестициите в електроенергийната мрежа са в застой, само че би трябвало да се удвоят до над 600 милиарда $ годишно към 2030 година, предлага МАЕ.

Обикновено лишава от 5 до 13 години, с цел да бъде утвърден поради бюрократичните процедури въздушен електропровод с високо напрежение в страните с развити стопански системи, до момента в който тези периодите са доста по-кратки в Китай и Индия, съгласно МАЕ.

В отчета се преглежда планът " Саут линк " (South Link) за транспорт на вятърна сила от Северна към Южна Германия. Първоначално плануван през 2014 година, планът беше отсрочен, откакто политици се оповестиха срещу надземната линия и вместо това тя мина подземен. Завършването на плана се чака през 2028 година, до момента в който по-рано заложената дата бе 2022 година

Други значими планове, на които се стопира МАЕ и които са били забавени, са 400-километровата връзка сред Испания и Франция, минаваща през Бискайския залив, която в този момент се чака да бъде построена с тригодишно забавяне - през 2028 година, както и далекопровода " Сънзиа " (SunZia), за транспорт на вятърна сила от Ню Мексико до Аризона и Калифорния, в Съединени американски щати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР