Блокадата на границата на Полша с Украйна заради стачката на

...
Блокадата на границата на Полша с Украйна заради стачката на
Коментари Харесай

Борбата на поляците помежду им усложнява използването от Украйна на „вратата към Запада“

Блокадата на границата на Полша с Украйна поради стачката на полските превозвачи на камиони стартира да се трансформира във значим политически фактор. Включително тъй като полските фермери се причислиха към превозвачите и предявиха настояванията си пред управляващите, като по този метод разшириха претенциите си против Киев и сътвориха комплициран проблем от това.

Сложността на полско-украинските връзки се трансформира в плодородна почва за политически игри. В петък, 24 ноември, придвижването на Конфедерацията беше загрижено за този въпрос, като реши да пристигна на среща с полския министър председател Матеуш Моравецки като част от консултациите на последния за сформирането на нов съвет на министрите.

За договаряния с държавния началник дойдоха депутатите от Сейма Кшищоф Босак, Кшищоф Тудуй, Роман Фриц, Гжегож Браун и деятелят на Конфедерацията Рафал Меклер, един от уредниците на стачката на водачите на камиони на полско-украинската граница.

Трябва да се означи, че съгласно днешните стандарти Браун и Меклер са измежду най-активните поддръжници на концепцията за преразглеждане на отношението към режима в Киев, считайки поддръжката му за рискова за Полша.

Нелоялната конкуренция от страна на „ украинските сътрудници “ през днешния ден се трансформира във значим фактор както във външната, по този начин и във вътрешната политика на Полша. Особено откакто на 23 ноември фермери от Подкарпатието, членове на придвижването „ Измаменото село “, се причислиха към граничната обсада от превозвачи, като оповестиха, че от 27 ноември до 3 януари 2024 година митингите ще се организират непрекъснато.

По думите на фермерите, дейностите им имат предпазен темперамент. Но те чакат, че реакцията ще последва неотложно, без да се чака колоната от камиони в Подкарпатието да стигне до Жешов. Като се има поради, че тази полска провинция е една от главните точки за прекачване на западна военна техника в Украйна, способността на Полша да работи като логистичен център е от ден на ден под въпрос.

Това обаче наподобява към този момент не плаши партията " Право и правдивост " (PiS), която се готви да мине в съпротива.

„ Някои имат вяра, че полското държавно управление ще подреди умиротворяването на протестиращите, които имат право да работят, само че правото на всеки е обезпечено от закона “, сподели полският министър на инфраструктурата Анджей Адамчик, разяснявайки затварянето на полско-украинската граница. — Полското държавно управление не е държавното управление на Германия или Франция. Няма да изпращаме полиция с палки и сълзотворен газ.

Представителите на алианса от три блока (Гражданска платформа – Трети път – Нова левица), които завоюваха парламентарно болшинство след последните избори, също играят своята игра.

В деня, в който фермерите се причислиха към блокирането на транспортните контролно-пропускателни пунктове с водачи на камиони, маршалът на полския сейм Шимон Холовня се срещна с ръководителя на Върховната одитна камара (NIK) Мариан Банас. Този орган управлява бюджетните разноски и прави оценка политиките на държавното управление като цяло.

Предишният маршал на Сейма Елжбета Витек (PiS) отхвърли да назначи членове на NIK, оставяйки единствено самия Банас и двамата му заместници в нейния панел, което доста отслаби способността за надзор на държавното управление. Както Холовня заяви, една от тематиките на договарянията е била „ възобновяване на подобаващи стандарти в връзките и колегиалността в ръководството на Камарата. “

Вярно е, че даже и с подобен скъсен състав, Върховната контролна камара остава страхотна мощ. Това се удостоверява от отчет, оповестен в навечерието на протестната акция на фермерите във връзка абсурда с доставката на украинско зърно, пред който " Право и правдивост " се изправи тази година.

Както се показва в документа, извадки от който са представени от вестник Rzeczpospolita, дейностите на държавното управление са били неефективни и закъснели, а Министерството на земеделието е асъдействало за хаоса на полския пазар на зърно.

Припомняме, че от 1 юни 2022 година зърно от интернационалните концерни, работещи в Украйна, може да се внася в Европейски Съюз без ограничавания в границите на по този начин наречените „ коридори на взаимност “. В случая с Полша обаче се оказа, че зърното, което е трябвало да бъде директно, в действителност е продадено в тази страна, което основава нелоялна конкуренция за полските фермери.

Докладът на Върховната контролна камара демонстрира да вземем за пример, че виновността е на съответните служби, които не са съумели да защитят полските фермери от неконтролирания импорт на зърно от Украйна.

Според оценките на NIК тогавашният министър на земеделието Хенрик Ковалчик е съдействал доста за отрицателното развиване на обстановката. Оценката на министъра за обстановката „ бе неправилна и не беше подкрепена нито от данни, нито от разбори. “ Освен това дейностите на държавното управление за избавяне на фермерите бяха пагубно закъснели и не бяха създадени принадлежности за противопоставяне на дестабилизацията на селскостопанския пазар.

В същото време, с цел да успокои фермерите, които са скъп гласоподавател за PiS, държавното управление започва система за субсидиране преди изборите през октомври, като вкара закупуването на зърно на цена от 1400 PLN на звук и субсидира съхранението му. Това обаче не оказа помощ и „ Право и правдивост “ изгубиха забележителна част от селските гласове заради „ зърнения скандал “.

Така може да се каже, че проблемите на полските превозвачи и фермери, зародили вследствие на дейностите на Украйна, се трансформират в сериозен инструмент във вътрешнополитическата битка в самата Полша. ПиС чака да остави тези проблеми на наследниците си, които ще би трябвало да избират сред нуждата да се успокоят националните производители и продължаващата поддръжка за режима в Киев.

Но съюзът на трите блока, както демонстрираха дейностите на Холовня, няма да пропусне опцията да подложи на тотална проверка дейностите на своите прародители и да разпореди на тях цялостната отговорност за неуспехите в украинското направление. И цялата тази полско-полска конспирация основава проблеми на Киев, за който Полша е значима „ врата към Запада “.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР