Близо всеки трети българин на възраст между 20 и 29

...
Близо всеки трети българин на възраст между 20 и 29
Коментари Харесай

Младите масово не искат да работят

Близо всеки трети българин на възраст сред 20 и 29 години влиза в групата на бедните, демонстрират данни на Евростат. Само 56% от младежите на тази възраст работят, при приблизително 65% за страните от Европейския съюз. Забелязва се огромен дисбаланс сред упованията на младите и работодателите.

" Аз не бих нарекла тези младежи небогати. Това, че не желаят да работят, е обвързвано с това, че са намерили формулата да не гладуват и да се усещат добре. По-голямата част от поколението Z имат друго схващане за работата. Те се усещат добре и не имат вяра, че работата би трябвало да ги съпътства до края на живота им. Има много разминавания сред упованията на работодателите и на младежите. Има работодатели, които се пробват да експлоатират хората и това води до разбирането на младите. Разбира се, има работодатели, които имат положителни условия ", сподели ръководителят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в студиото на " България заран ".

Тя показа, че нейното потомство е разглезило работодателите. " По-възрастните се раздават повече и основават разбирането, че когато и да е са налични, което в този момент не е полезност на новото потомство ", обърна внимание тя.

Според госта младежът желае да има своето свободно време и да се занимава с неща, които харесва. Работата към този момент не е просто за пари, а е нещо, което му харесва и желая да прави.

" Много от тях се насочват към предприемачество. Отдавна трябваше да погледнем за вноса на фрагменти извън, което ще се окаже добър излаз за нашата стопанска система ", разяснява Василева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Председателят на Българската конфедерация по заетостта засегна и тематиката за инфлуенсърите и опцията за приемане на приходи от обществените мрежи. Тя показа, че с развиването на света и технологиите работата става много атипична.

" Има доста способи за изкарване на пари, които не са обхванати от трудовото законодателство. Това не е единствено в България. Има младежи по целия свят, които не работят. Такъв е трендът, който, за жалост, би трябвало да следваме. Работодателите би трябвало да измислят от ден на ден способи за задържане на хората ", съобщи гостът.

Според нея всичко е самостоятелно и въпреки всичко има и младежи, които желаят да работят. Василева предвижда, че е допустимо да увеличим пенсионната възраст и да понижим годините, в които младежи могат да работят. Тя счита, че би трябвало повече многообразие и вземане предвид от страна на работодателите.

В края на диалога беше повдигната тематиката и за заплатите.

" Следващата година следва минималната заплата да е 930 лева Това е ориентир. Съответно няма по какъв начин работодателят да чака някой юноша да се съгласи да работи под 1000-1200 лева Абсолютно не звучи разумно. Липсата на опит не значи, че не би трябвало да им се дава късмет да пробват. Работодателите са гъвкави, само че законодателството би трябвало да бъде приспособено по-добре ", сподели Надя Василева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР