Близо половината от дарените органи не са годни за трансплантации

...
Близо половината от дарените органи не са годни за трансплантации
Коментари Харесай

Половината дарени органи негодни за трансплантация

Близо половината от дарените органи не са годни за трансплантации поради лекувани болести или такива, които не са били открити. Това заяви проф. Генчо Начев, шеф на Университетската болница „ Света Екатерина “, в първия ден от Световната седмица на донорството и акцията в нейна поддръжка, написа в. "Монитор ".

Той посочи, че от всички, съгласни да бъдат употребявани техни органи след гибелта им, едвам 3 до 6 стават за трансплантация на година. Като цяло донорите в България са малко – страната ни не е огромна, а и множеството хора, зашеметени от тъгата по изгубения непосредствен, не са склонни незабавно да се съгласят да дарят органите му, въпреки и след това да съжаляват за отхвърли си. Така проф. Начев разяснява обстоятелството, че трупното донорство е прекомерно нищожно по брой осъществени интервенции годишно спрямо други страни. Той напомни, че в болница „ Св. Екатерина “ за пръв път е присадено сърце в Югоизточна Европа през 1986 година От тогава до в този момент там са направени общо 61 трансплантации. По думите му приблизително годишно у нас донорските обстановки са сред 8 и 10, само че от тях най-вече 4 стават за трансплантация. В такива случаи на нуждаещите се слага така наречен изкуствено сърце, само че единствено дребна част от тях дочакват своя орган. От началото на годината досега в „ Св. Екатерина “ са направени 5 сърдечни трансплантации. През 2017 година те са били 5, през 2016 година - 7, през 2015 година - 7, а през 2014 година - 4. Към момента за ново сърце в националния указател чакат 43-ма индивида. Общо 1136 са болните на опашката за нов орган. Освен за сърце от тях за бъбрек са 2014, за черен дроб - 44, за бял дроб – 43, и за панкреас – 11. В същото време нашата страна е предоставила на Евротрансплант 18 органа през последните 10 години, в това число и 4 сърца. За същото време от там са ни изпратили единствено един орган - бъбрек, демонстрират данни на регистъра на Изпълнителната организация по трансплантации. За последните две седмици трима българи, чакащи за белодробна трансплантация, са умряли.

Страната ни има отвод от безусловно всички европейски клиники, които са в положение да трансплантират пациенти от България, сподели новият шеф на Изпълнителната организация по трансплантация доктор Михаил Христов. По данни на Министерство на здравеопазването това е, тъй като не сме пълноправни членове на Евротрансплант, а единствено асоциирани. Д-р Христов разясни, че това е повода клиника в Есен да откаже през август трансплантация на българи и румънци, защото и тяхната страна е единствено асоцииран член.

На 22 октомври в България идва екип, с който ще подпишем съглашение за белодробна трансплантация, сподели още доктор Михаил Христов и уточни, че се надява този път договорът за трасплантиране с клиниките в Есен и Йена ще бъде подписан.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР