Близо половината от дългите междуконтинентални полети през големите летища на

...
Близо половината от дългите междуконтинентални полети през големите летища на
Коментари Харесай

Промяната на климата ще затрудни полетите

Близо половината от дългите междуконтинентални полети през огромните летища на планетата може да бъдат съществено затруднени от измененията в климата. Повишаването на температурите може да аргументи обилни проблеми на авиоиндустрията в изключително горещите дни. В тези дни на полетите се постановат ограничавания в тежестта. За множеството от летищата броят на дните с ограничаване в тежестта ще се усили от 10 до цели 50 дни до 2080 година. Най-големите промени ще бъдат изпитани от летищата в горещите райони на планетата, на високи надморски височини и с къси писти.

Такива летища са тези в Бангкок, Дубай, Маями, Лос Анджелис, Финикс, Денвър, Вашингтон и Ла Гуардия в Ню Йорк. В някои извънредно рискови случаи самолетите не могат даже да излетят. Така да вземем за пример, в случай че температурата е 49 градуса по Целзий, локалните самолети не могат да излетят, тъй като са тествани до температури до 47,8 градуса по Целзий.

За да излети един аероплан, силата, която го повдига, би трябвало да бъде по-голяма от силата на тежестта на самолета. А топлият въздух има по-ниска подемна мощ, тъй като е по-разреден и действително има “по-малко молекули въздух, от които самолетът да се оттласне ”, изяснява Радли Хортън от Американските Аеролинии.

Източник: Science Alert

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР