Близо 5 десетилетия след като той беше несправедливо осъден за изнасилване в Ню Йорк, ново ДНК изследване оневинява 72-годишния мъж

...
Близо пет десетилетия след като той беше несправедливо осъден за
Коментари Харесай

Близо пет десетилетия след като той беше несправедливо осъден за изнасилване, съдия от Ню Йорк отмени присъдата на Леонард Мак след нов ДНК тест, който го елиминира като извършител и идентифицира друг мъж, който оттогава призна за престъплението, обявиха прокурорите.

72-годишният Мак излежа повече от седем години в затвора в Ню Йорк, след като съдебните заседатели го признаха за виновен за изнасилване на гимназистка през 1975 г. в Грийнбърг и свързано с това обвинение за оръжия, според окръжната прокуратура на Уестчестър.

След започване на преразглеждане на твърдението на Мак за невинност миналата година, окръжната прокуратура проведе ДНК тест, който „окончателно изключи“ Мак като изнасилвач и също така установи, че първоначалното разследване и наказателното преследване разчитат на идентификации на очевидци, които са „опетнен от проблематични и предполагащи процедури, използвани от полицията“, се казва в съобщение на службата.

(Отляво) Дерик Чапел, Мортън Джонсън и Сам Грасти са прекарали повече от две десетилетия в затвора за убийство, което твърдят, че не са извършили. (Отляво) Дерик Чапел, Мортън Джонсън и Сам Грасти са прекарали повече от две десетилетия в затвора за убийство, което твърдят, че не са извършили. Предоставено на CNN

Мак, чието оневиняване падна на 72-ия му рожден ден, каза, че никога не е губил надежда, че невинността му ще бъде доказана.

„Днес мина много време. Загубих седем години и половина от живота си в затвора за престъпление, което не съм извършил, и живях с тази несправедливост, надвиснала над главата ми почти 50 години“, каза Мак в изявление, предоставено от проекта за невинност. организация, която работи за оневиняването на хора, които са били неправомерно осъдени и е завела случая на Мак пред прокуратурата.

„Сега истината излезе наяве и най-накрая мога да дишам. Най-накрая съм свободен“, каза той.

Мак е ветеран от войната във Виетнам и живее със съпругата си в Южна Каролина от близо 21 години, според Innocence Project. Той каза, че неправомерната присъда е повлияла безвъзвратно на живота му.

„Това промени хода на живота ми – всичко от мястото, където живях до връзката ми със семейството ми“, каза Мак.

Въз основа на знанията си за подобни случаи, проектът за невинност каза, че неправомерната присъда на Мак е най-дългата, която може да бъде отменена въз основа на нови ДНК доказателства.

Леонард Мак, в центъра, е обхванат от емоции в съдебна зала на окръг Уестчестър на 5 септември 2023 г. Леонард Мак, център, е обхванат от емоции в съдебна зала на окръг Уестчестър на 5 септември 2023 г. Марк Вергари/The Journal News/USA Today Network

Разследващите успяха да съпоставят резултатите от новите ДНК тестове с мъж от Уестчестър, който е бил осъден за отделно изнасилване през 1975 г. и друго сексуално престъпление през 2004 г., съобщиха от окръжната прокуратура. Когато е разпитан от следовател, мъжът е признал за изнасилването в Грийнбърг през 1975 г., се казва в съобщението.

Поради давността на Ню Йорк, новият заподозрян не може да бъде преследван за престъплението от 1975 г., но в момента е в ареста и е преследван за това, че не се е регистрирал като извършител на сексуално престъпление, свързано със сексуалното престъпление от 2004 г., според офиса на окръжната прокуратура.

Окръжният прокурор на окръг Уестчестър Мириам Е. Рока приписа откриването на невинността на Мак на неговата „непоколебима сила, бореща се да изчисти името си почти 50 години“.

„Това освобождаване от отговорност потвърждава, че погрешните присъди са вредни не само за погрешно осъдените, но и ни правят по-малко сигурни“, каза Рока в изявление миналата седмица.

Случаят от 1975 г

На 22 май 1975 г. мъж държеше две гимназистки на прицела и ги завърза в гориста местност на Грийнбърг, Ню Йорк, според проекта Невинност. Мъжът е изнасилил едно от момичетата два пъти, преди да избяга от местопрестъплението, оставяйки другото момиче да се освободи и да избяга в близкото училище, където учител извикал полицията, казаха от организацията.

Полицейското управление в Грийнбърг издири заподозрян, описан като чернокож мъж на около 20 години, с късо подстригана коса и гладко обръснат, носещ пистолет и носещ черни панталони, кафяво яке, черна шапка с бяла периферия и златна обеца в лявото му ухо, според проекта Невинност.

 Снимка на Дженифър Одом, публикувана от офиса на шерифа на окръг Ернандо Снимка на Дженифър Одом, публикувана от офиса на шерифа на окръг Ернандо Офисът на шерифа на окръг Ернандо

Около два часа след изнасилването полицай спря и арестува Мак, който носеше черна федора и златна обеца на лявото ухо. Полицаят каза, че е намерил револвер в колата на Мак и че Мак отговаря на описанието на заподозрения, въпреки че облеклото му не отговаря на описанието на жертвите, според проекта за невинност.

Жертвите, една от които е била юридически сляпа, по-късно са идентифицирали Мак чрез серия от „проблематични процедури за идентификация“, включително фото масиви и състави, според проекта за невинност.

„Погрешната идентификация на очевидци, както в този случай, е водещият фактор, допринасящ за неправомерни присъди и е допринесла за 64% от 245-те оправдания и освобождавания на Проекта за невинност“, казаха от организацията.

Проучване на повече от 3000 оневинявания от 1989 г. насам показва, че чернокожите американци са седем пъти по-склонни да бъдат несправедливо осъдени за тежки престъпления, отколкото белите американци, според доклад от 2022 г. на Националния регистър на оневиняванията.

Елизабет Улф от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР