Близо милиард лева за дигитална транформация, модерно преподаване и оценяване,

...
Близо милиард лева за дигитална транформация, модерно преподаване и оценяване,
Коментари Харесай

План на реформа за милиони написа МОН

Близо милиард лв. за цифрова транформация, съвременно преподаване и оценяване, и STEM среда в учебните заведения
Министерски съвет би трябвало да утвърди документа до края на годината

Облачна среда - до края на 2022 година

План за деяние по какъв начин и в какви периоди да се случи плануваната сложна промяна в образованието е написан от МОН и качен за публично разискване. Документът за интервала 2022-2024 година предлага съответни стъпки и сумите за тях, и би трябвало да бъде признат от Министерски съвет до края на тази година.

Въпросната промяна на предучилищното, учебното обучение и ученето през целия живот е залегнала в Плана за възобновяване. Това постанова създаване и приемане на План за деяние към Стратегическата рамка за развиване на образованието в Република България (2021-2030), прецизират от министерството.

Сред задачите, които се слагат с проекта и тактиката, е да се работи за ранно детско развиване, компетентности и гении, стимулирани учители, сплотени учебни общности, нововъведения, учене през целия живот и други

Сред дейностите в проекта, за които ще отидат най-вече средства, е основаване на национална STEM среда с бюджет 576 151 000 лева Сега такива центрове имат 263 учебни заведения, които съгласно документа до 2028 година би трябвало да станат близо 10 пъти повече или 2243.

Дотогава би трябвало и методите на преподаване и оценяване да бъдат осъвременени, за което са планувани 125 000 000 лева Разработване на обучително наличие и материали за въвеждане на STEM в преподаването и образованието на възпитаници, интердисциплинарно образование на възпитаници и реализиране на междупредметни връзки, както и създаване на изпитни материали за национално външно оценяване са част от заложените цели тук.

С 246, 4 млн. лева би трябвало да се случи цифрова промяна на учебното обучение, в това число в професионалното. До 2027 година по този точка би трябвало да има 202 839 подкрепени деца и възпитаници. До края на тази година би трябвало да е подготвена и облачната среда, както и внедрена платформата за просветителни услуги и наличие. За това са отделени над 103 млн. лева
52 млн. лева коства рационализация във висшите учебни заведения до 2023 година - с фокус към предпочитаните професионални посоки, посредством въвеждане на компетентностен модел, мултидисциплинарност и интердисциплинарност, цифрово просветително наличие, електронни запаси и облачни технологии в просветителния развой.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР