Близо година и Министерство на културата, и община, и собствениците

...
Близо година и Министерство на културата, и община, и собствениците
Коментари Харесай

Георги Търновалийски: Да спасим храмовете, да запазим доброто и вярата!

Близо година и Министерство на културата, и община, и притежателите на храма нехаят за неговото възобновяване.

Министерство на културата ще извърши инспекция за определяне на актуалното положение на храм „ Св. Георги " с. Черноземен и ще потърси административно наказателна отговорност по Закона за културното завещание. Това излиза наяве от отговор на настоящ въпрос на народния представител от Българска социалистическа партия за България Георги Търновалийски по отношение на подхванатите ограничения за опазване на паметника на културно историческото завещание, какъвто е и храма в с. Черноземен, общ. Калояново.

„ Като забравени от бога и наместниците му се усещат жителите на с. Черноземен. Министерство на културата е запечатало храма през август 2016, а треви и плевели от ден на ден закриват достъпа до това свято място. Желанието на жителите му е да го възстановят и вършат нужното. Отдавна е време и инситуциите да си свършат работата, Светия Синод и Пловдивска Митрополия да не не помнят, че и там, в това малко село желаят да се допрян до словото божие и да почетат паметта на предците си. ", безапелационен бе Търновалийски.

Според него дълго отлагания ремонт на постройката, която е с пукнатини в пода, рушащи се от влагата фрески, дупки в покрива и пропукана камбанария мъчно ще се реализира, още повече, че липсва и заинтригуваност от институциите това да стане. „ Няма по какъв начин да назовем по различен метод обстоятелството, че единствените, които милеят за храма са жителите на селото, църковното настоятелство и кмета, които търсят решение повече от три години. ", разяснява народния представител. „ Преди три години Министерството на културата е съгласувало план за възобновяване, реституция и консервация на църквата „ Свети Георги ", само че той не е изпълнен. Имало е и обезпечено финансиране за плана, само че неговото реализиране е възпрепятствано. При направената през август 2016 година инспекция от Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното завещание " е обещано наставление да се изготви план за краткотрайно спешно подсилване и обезопасяване на църквата „ Св. Георги ", който е трябвало да бъде осъществен в период до 3 месеца, само че подобен не е изработен. Сега ще чакам министър Банов да извърши своя ангажимент и да бъде направена инспекция за актуалното положение на храма и да се намерят опциите той да бъде възобновен. ", разяснява Георги Търновалийски, като пое ангажимент да продължи да търси решение в името на спасението на храма и запазването на вярата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР