Близо една трета от енергията, произвеждана в страната вчера, идва

...
Близо една трета от енергията, произвеждана в страната вчера, идва
Коментари Харесай

Близо 30% от електроенергията след аварията в АЕЦ „Козлодуй“ е дошла от ВЕЦ

Близо една трета от силата, създавана в страната през вчерашния ден, идва от Водноелектрическа централа. Това излиза наяве от данни в действително време, подавани от Електроенергиен систематичен оператор. Информацията постъпва на фона на новината за изключилият пети блок на АЕЦ „ Козлодуй “ от енергийната система на страната.

Независимо от последните събития дaннитe нa ECO пoĸaзвaт, чe въпpeĸи извeждaнeтo нa тoлĸoвa гoлям ĸaпaцитeт oт мpeжaтa, пpoизвoдcтвoтo нa тoĸ e пoчти cъщoтo ĸaтo през вчерашния ден. В спешни за българската енергетика моменти Водноелектрическа централа централите демонстрират способността си да бъдат сигурен поръчител за стабилността на енергийната система на страната. Водноелектрическа централа могат да бъдат стартирани и подготвени за работа за по-малко от 10 минути. Това лишава доста повече време при Топлоелектрическа централа и АЕЦ, където този период е надлежно от няколко часа до през целия ден.

През 2021г. Водноелектрическа централа генерират 61% от възобновимия микс при най-нисък разход за обществото. Хидроенергията на страна е с ефикасни равнища на превръщане на сила от близо 95% - над 2 пъти повече от Топлоелектрическа централа и близо 3 пъти повече от АЕЦ. Това доста въздейства цената да е допустимо най-ниската от възобновима сила и върху това да бъде най-достъпната чиста сила за обществото.

На фона на тези обстоятелства потребността от разрешаване на проблемите с подзаконовия административен акт от март 2021 година, с който целия бранш е пред блокиране, става още по-явна. Вече повече от година Асоциация „ Хидроенергия “ насочва вниманието на ръководещите по какъв начин една разпоредба слага на колене цялостен бранш, толкоз значим в интервал на невиждана енергийна рецесия. След обстановки като днешната е очевидно, че всеки киловат час евтина и сигурна сила е витално значим за страната ни.

Ключовата роля на Водноелектрическа централа не се лимитира само до застраховане на сигурност и непоклатимост на електроенергийната система. Нещо повече, по-високият дял на хидроенергийните мощности намира сензитивно отражение върху по-ниски междинни цени на силата в страната. Това е видно от данните, оповестени от Българската самостоятелна енергийна борса, от където излиза наяве, че в интервала април-юни, когато производството на водна сила е най-голямо, цените на електрическата енергия са сензитивно намалени.

Водноелектрическият бранш е гръбнакът на възобновимата сила в страната и има основна роля в обезпечаването на енергийната сигурност. Поради това е неотложна нуждата от координиране на резистентен метод за споразумяване на вещните права на оборудванията от страна на виновните министерства. По този метод секторът ще продължи да бъде сигурният източник на сила и във времена на рискови за националната сигурност обстановки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР