Близо две трети от хората в Германия биха искали турският

...
Близо две трети от хората в Германия биха искали турският
Коментари Харесай

Две трети от хората в Германия са против преизбирането на Ердоган

Близо две трети от хората в Германия биха желали турският президент Реджеп Тайип Ердоган да не бъде избран отново на поста след 20 години на власт, демонстрира допитване, осъществено от института за социологически изследвания " ЮГов " (YouGov) по поръчка на ДПА.

" Тази неделя в Турция ще се състоят президентски избори. Какво бихте предпочели - президентът Реджеп Тайип Ердоган да бъде или да не бъде избран отново? ", гласи въпросът на интитута, на който 70% от запитаните са дали отговор, че Ердоган би трябвало да си върви, 10% - че той би трябвало да остане, а 20% споделят, че нямат мнение или не дават отговор.

Около 61 милиона души са призовани да гласоподават през днешния ден за нов парламент и президент в Турция. Допитванията сочат, че Ердоган е в оспорвана конкуренция с опозиционния водач Кемал Кълъчдароглу.

В Германия живеят към 3 милиона души с турски корени. Все по-авторитарният турски водач от дълго време е поляризираща фигура в Германия, където разпалва политически диспути и митинги.

Към 43% от интервюираните от " ЮГов " считат, че германско-турските връзки ще се подобрят, в случай че Ердоган не е на власт, единствено 11% чакат те да се влошат, а съгласно 28% изборният резултат няма да окаже въздействие върху двустранните връзки. Около 18% са дали отговор с " не знам " или не са изразили мнение.

Допитването е осъществено сред 5 и 10 май с 2147 пълнолетни участници.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР