Близо два пъти са се увеличили раковите заболявания у нас

...
Близо два пъти са се увеличили раковите заболявания у нас
Коментари Харесай

Близо два пъти са се увеличили заболяванията от рак у нас за последните 20 години

Близо два пъти са се нараснали раковите болести у нас за последните 20 години, демонстрират данни на националната статистика във връзка днешния 4 февруари, който се отбелязва като Световен ден за битка с рака.

През 1996 година у нас е имало регистрирани близо 178 хиляди ракови болести или към 2200 случая на 100 хиляди души население. След 20 години, през 2016 година - броят на записаните случаи на рак доближава цифрата от 287 хиляди или над 4000 болести на 100 хиляди души население. За съпоставяне - през 1980 година у нас е имало регистрирани към 113 хиляди заболели или 1200 случая на 100 хиляди души население. През 2016 година у нас са регистрирани общо над 107 хиляди смъртни случая, като близо 17 хиляди от тях са били в резултат на онкологично заболяване или 16 на 100 смъртност в резултат на "болестта на века ".

Комбинациите от разнообразни външни фактори, фактори на организма и психологичното здраве могат да предизвикат поява на един или различен израстък, демонстрират анализите на специалисти. Според тях обаче, като съществени рискови фактори за появяването на онкологично новообразование, могат да се дефинират нездравословното хранене, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол.

Според данни на Национален статистически институт за здравословния метод на живот на българите - близо 35 на 100 от сънародниците ни над 20-годишна възраст страдат от свръхтегло, ежедневни пушачи са 40 на 100 от мъжете и 20 на 100 от дамите у нас, а към 10 % от мъжете, или близо 700 хиляди българи - пият всеки ден.

Ново изследване на СЗО, оповестено в края на януари т.т., прави оценка за първи път разноските от загуби в продуктивността и стопанската система, вследствие на преждевременна гибел от рак в някои огромни разрастващи се стопански системи, като сумата доближава колосалните 47 милиарда $ годишно. Изследването фиксира страните от БРИКС /Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка/, които съставляват близо 40 на 100 от международното население и в това време записват 42 на 100 от международните смъртни случаи от рак.

Според водещият създател на публикацията доктор Алисън Пиърс - главните аргументи за появяването на раково заболяване, /освен генетичната предопределеност/, са промени в метода на живот - нездравословно хранене, липса на физическа интензивност, затлъстяване, тютюнопушене, алкохолизъм и така нататък Изследването демонстрира, че най-голямата загуба на продуктивността от гибел при рак, е записана в Китай - 28 милиарда $.

Фокусирането върху контрола над храненето, ограничението на тютюна, стратегиите за имунизиране, скрининг на рака, смесен с достъп до съответно лекуване на рак - биха довели до здраве и обилни икономическите изгоди освен за изследваните страни, само че и в международен мащаб, е изводът от проучването.

Според създателите - тревожна е наклонността при случаите на рак и смъртност и при така наречен "млади-възрастни " /хора сред 20 и 40 години/. В международен мащаб се следят съвсем 1 милион нови случая на рак и 400 000 смъртни случаи, свързани с рака при тази възрастова категория /20-40 г./. Проучването демонстрира и проучва големите стопански изгоди от внедряването на целеви действия за първична предварителна защита в националните политики за надзор на рака, означават създателите на проучването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР