Близо два месеца след изборите на 2 април и месец

...
Близо два месеца след изборите на 2 април и месец
Коментари Харесай

Властта иска ново удължаване на Бюджет 2022

Близо два месеца след изборите на 2 април и месец и половина след първото съвещание на Народното събрание, към момента няма никакви основни стъпки за приемане на бюджет за 2023 година Служебният кабинет, който предходната година отхвърли да внесе нов бюджет, на 28 април подава в Народното събрание собствен вид на бюджет за 2023 година с недостиг от 6,7%. 
До крайния период, в който може да работи удълженият миналогодишен бюджет, остават единствено към 10 работни дни, в които няма по какъв начин да бъде признат нов. Заради това тази седмица служебният кабинет ще внесе промени в Закона за използване на разпореждания на Закона за държавния бюджет, на ДОО и на НЗОК, с цел да могат да се правят заплащания най-малко още няколко месеца, стана ясно от думите на премиера Гълъб Донев.
" Ще предложим на Народно събрание идната седмица ново удължение на Бюджет 2022. Пенсиите за юни месец ще бъдат изплатени по проект и в точния момент. Това, което служебното държавно управление направи, е да подсигурява, че няма да има никакъв проблем с заплащанията и те ще се правят регулярно. А по-късно отговорността е на народните представители ", разяснява Донев пред " Нова телевизия ". 
Той сподели, че без приемане на ремонти в удължителния закон, пенсиите могат да се платят единствено за юни, само че не и за идващите месеци. 
" Имат 10-12 дни, с цел да одобряват съответното решение ", акцентира Донев.
Донев сподели още, че с удължителния закон заплащанията могат да се вършат още 2-3 месеца, " с цел да се образува постоянно държавно управление, което да внесе собствен бюджет в Народното събрание и свои политики, и да бъде утвърдено от болшинството в Народното събрание ".
По мотив положението на финансите на страната, Донев, за разлика от финансовия му министър Росица Велкова, твърди, че то е " устойчиво ". 
" Това, което заварихме през юли предходната година, е актуализация на бюджета, с която са били понижени данъчните ставки и Данък добавена стойност акцизи, само че бяха увеличени някои обществени заплащания със период до половин година. Тези увеличени разноски и понижени данъчни ставки, са от началото на годината. Това значи, че имаме по-голям разход, а по-малък доход. Към 30 април тази година имаме недостиг към 1 милиард и 100 милиона лева ", сподели Донев.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР