Близо десет хотелиери вече изразиха готовност да настаняват пристигащи от

...
Близо десет хотелиери вече изразиха готовност да настаняват пристигащи от
Коментари Харесай

2000 легла в хотели във Варненско чакат бежанци

Близо 10 хотелиери към този момент показаха подготвеност да настаняват идващи от Украйна, обезпечените места все още са към 2 хиляди, сподели през днешния ден новият регионален шеф на Варна Благомир Коцев, който посрещна двата рейса с първите евакуирани от Одеса. Той посочи, че базите не са единствено в града, а и в курортните комплекси в региона.

По думите му към момента не е ясно кой ще поеме изхранването им, както и режийните разноски за ток и вода. Според него решението по тази тематика ще се вземе на национално равнище, както и по какъв начин ще се действа с уреждането на документите на хората.

В понеделник ще бъде призован новият Областният координационен щаб във Варна, добави Коцев. Както Българска телеграфна агенция осведоми, в него ще влязат представители на общината, Министерство на вътрешните работи, здравната ревизия и другите институции, които могат да оказват помощ на бежанците. По думите на Коцев евентуално през околните дни ще има потребност от настаняване на доста хора, само че към кого да се обръщат тези, които идват с персоналните си коли, ще стане ясно в понеделник.

Повечето от пристигналите с рейсовете споделиха, че има при кого да отседнат в България. Татяна Димова от Одеса показа, че брачният партньор й е българин, синът й също има българско поданство. Тя описа, че са прекарали последната нощ в бомбоубежище в Одеса, тъй като е имало гърмежи. Там обаче са останали майка й, братята й, сестрите й. Според Димова околните й мъчно ще избягат от Украйна, тъй като не могат да оформят документите си.

Почти еднакъв бе и разказът на Лилия Себова, чийто брачен партньор също е български жител. Тя и щерка й ще се настанят при другари в страната ни, само че родителите й са останали в Одеса и евентуално няма да съумеят да отидат на никое място.

Хората описаха, че са пътували добре и умерено. Един от съдействалите за това - Гешо Любенов, притежател на туроператорска компания, изрази признателност към Генералното консулство в Одеса, както и към всички наши дипломати в Молдова и Румъния. Организацията за пътуването на рейсовете беше съвършена, добави Любенов. Той описа, че са отпътували по Одеса по път, друг от обичайните направления. Пътували са до границата с Молдова с полицейски конвой. Опашката беше към 10 километра – коли, камиони, рейсове, пешком, беше извънредно, описа Любенов. Според него скупчванията се дължат на възбраната мъжете да напущат Украйна. Тази е и повода с първите рейсове от Одеса да дойдат най-много дами и деца. Малцината мъже в колите са българи.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР