Близо четвърт милион евро са наложените от държавата глоби за

...
Близо четвърт милион евро са наложените от държавата глоби за
Коментари Харесай

Хърватия успя с еврото. Ще успеем ли и ние?

Близо четвърт милион евро са наложените от страната санкции за далавера в Хърватия единствено за седмица. Това е резултат от безапелационните дейности на властта в Загреб против търговци и производители, против компании, които, в нарушаване на настоящия предпазен закон, си разрешават голословно повдигане на цените на артикули и услуги, помпане на инфлация, употребявайки подмолно въвеждането на еврото в Хърватия. Защитният техен закон, надлежно на проекта за подмяна на куната с евро, бе признат там през май предходната година.

Хърватия стана публично член на еврозоната на 1 януари 2023 година, на същата дата страната се причисли и към Шенген.

Защитата на потребителите бе и остава главен принцип на деяние в националния проект на страната за въвеждането на еврото. Действат „ Бизнес етичен кодекс “, въведен от управляващите, който подсигурява, че преобразуването на цените в евро се прави заслужено и без непозволени нараствания на цените. Работят системи за наблюдаване на пазара, контрол върху търговци и снабдители и за наказания. И те в действителност работят.

Под специфичен надзор в преходния стадий на прекосяването към еврото са цените на 103 авансово избрани „ постоянно купувани артикули и услуги “ – изключителна отбрана за най-уязвимите консуматори.

Още в първата седмица на януари в страната бяха открити и огласени като извършители (спекуланти с цени) близо 30 на 100 от първо тестваните 2 000 обекта. Дни по-късно над 40% от компаниите се оказаха в огласения отрицателен лист на нелоялни пазарни играчи и подлежащи на глоба. Доказано бе изкуствено повишение на цените в диапазон от 9 до 36%, в единични случаи и над 100%.

Съответно на закона Държавният инспекторат в Хърватия издава първо наставления на търговците или икономическите оператори за премахване на ценовите несъответствия. Следващата стъпка са санкциите, които са много солени.

Глобата за компании е към 30 000 евро и до 1 900 евро за самостоятелни търговци.

Други принадлежности на страната против спекулата са анулация на досегашни дотации за фирмите, включително за ток, налагане на нови налози на извършители на наредбите за прехода от куна към евро и други

След първичния януарски скок на доста цени в Хърватия, потвърден към този момент от държавните контролни органи като далавера против еврото, в края на месеца към този момент е реалност връщането на цените на доста (доскоро поскъпнали ) артикули и услуги в старите параметри от декември 2022-а.

„ Ние въведохме еврото, с цел да подобрим благосъстоянието на Хърватия и на нашите жители, а не противоположното “, разяснява преди дни на интернационален конгрес в Загреб министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович и изключи вид „ игрите на някои стопански сътрудници с цените и потребителите “ да опорочат направеното. Приемането на еврото значи политика без валутен риск, понижаване на лихвените проценти, повишение на рейтинга на страната и необятно отворена врата за повече вложения, повтори Пленкович.

Спекулата е сериозен проблем в България, който ние би трябвало да адресираме незабавно преди влизането ни в еврозоната, заприказва по тематиката с цените, помпането на инфлация и сивия бранш и служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов в края на седмицата. Уточни, че се постановат и у нас „ доста ясни дейности и казусът не би трябвало да се неглижира, с цел да бъде предпазен крайният консуматор “.

Проблемът у нас обаче редовно се неглижира. Факт. Всички управляващи дремят. По едни или други аргументи.

Българският план за закон за отбрана на еврото е държан на трупчета от служебното държавно управление на Румен Радев от месеци и не влиза в Народното събрание. Отделен въпрос е, че и самият нормативен акт ( нищо общо с хърватаския) е, меко казано, уродлив в частта за отбрана на потребителите против вредителски ценови игри.

Парламентът също нехае, той от дълго време приказва и гласоподава единствено предизборно и единствено си чака края, до който остава не повече от седмица.

„ Има едни 500-600 хил.гласа, които са непосредствено ангажирани и непосредствено печелят от това, нещата да останат такива, каквито са и да стоим блокирани “, предизвести в неделя (29.01.23 г.) по националното радио Асен Василев, последният постоянен финансов министър и вицепремиер ( кабинета „ Петков “).

Същевременно настрана от институциите, по улици и медии, вместо дейности против ценовата далавера (по хърватски), върви, отново по думите на Атанас Пеканов, „ лъскава и стройно проведена “ акция за референдум против еврото.

Миксът властово бездействие/безхаберие и изборджийски референдум срещу еврото, несъмнено, е рисков за днешна България, алармират специалисти и у нас, и извън.

Пропагандата срещу еврото е работа на „ хора с неразбираема известност и странична мотивация, които целят едно: всяване на суматоха “, разяснява неотдавна тематиката ексминистър на финансите – Владислав Горанов. Рискът от приемането на еврото не е за хората, за потребителите, а за сивите играчи, които имат интерес да пречат, които ще би трябвало да извадят парите и да ги „ изсветлят “, сподели Горанов.

Още светлина по ставащото хвърля и различен върховен финансист, някогашен зам.министър – Любомир Дацов: “Застой и бавене, почистване на канали за още по-големи спекулации, това е същинската игра “, предизвести Дацов. И иронично, само че и с отвращение от всички плашила, които се размахват против еврото, добави: „ Грозно е да се употребяват първичната реакция на боязън у хората и безсилието пред цените. Но, уви, има балъци и е мъчно човек да се въздържи… “.

Трудна за оборване констатация, в действителност. Особено в настоящия нашенски сериал…избори, избори и отново избори. Следва продължение. И това, май, е единственото несъмнено към днешна дата за България. Случаят с Хърватия е различен. Тя е към този момент и в еврозоната, и в Шенген, въпреки да влезе в Европейския съюз шест години след нас.

PS: Апропо, Хърватия в никакъв случай не е била обект на спомагателен мониторинг в региона на провъсъдието и корупцията.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!9ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

, 30.01.2023, 08:22
30.01.2023, 07:41
30.01.2023, 07:00
30.01.2023, 06:30
Последни публикации-30.01.2023, 09:30-30.01.2023, 08:22-30.01.2023, 07:41Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР