Близо четири милиона души от източните региони Донецк и Луганск

...
Близо четири милиона души от източните региони Донецк и Луганск
Коментари Харесай

Последен ден от ”референдумите” в Украйна. Ще затвори ли Русия границите си утре?

Близо четири милиона души от източните райони Донецк и Луганск и южните райони Херсон и Запорожие са приканени да отидат към изборните урни и да гласоподават. В четирите дни от референдума се появиха изказвания за заплашване. Твърди се, че чиновници от изборните секции са обикаляли с въоръжена защита по къщите. 

На този декор в Русия не престават да валят повиквателни поради оповестената от съветския президент Владимир Путин " частична военна готовност ". Съществуват обаче голям брой сигнали, че на фронта се активизират не 300 хиляди мъже, както е съгласно указа на президента, а доста повече - до 1 милион. Повиквателни получават даже студенти и хора с увреждания. Причината съгласно изказванията е т. 7 от президентския декрет, която напълно съзнателно не е обществено налична - нещо, което Кремъл отхвърля.

Заради мобилизацията доста хора започнаха да бягат от страната и да търсят леговище в прилежащи страни. Сериозен е потокът от руснаци към Грузия, като през вчерашния ден на един от граничните пунктове бяха изпратени съветски сили с БТР. Кремъл изясни решението си като превантивна мярка. По-късно стана ясно, че грузинските гранични управляващи са разрешили на хората да преминат пешком границата и да изоставят колите си, извиващи се на километри. 

Опасенията на руснаците са, че на 28-ми септември (след края на референдумите) Русия ще затвори границите си и няма да разреши на никой руснак да напуща страната. Кремъл отхвърля тези изказвания. 

Смята се още, че Кремъл ще употребява резултатите от референдумите, с цел да легитимира нашествието, почнала на 24 февруари. Ако Русия погълне тези райони, съставляващи към 15% от територията на Украйна, това може да изведе войната на ново и по-опасно равнище, като Москва разказва всеки опит на Украйна да си ги върне като нахлуване против нейна суверенна територия. При оповестяването на мобилизацията в Русия Путин заплаши с приложимост на нуклеарно оръжие - неприемливи съгласно интернационалната общественост закани. 

Въпросите в бюлетините (няма цифрово гласуване) се разграничават съгласно района.

Това е по този начин, тъй като проруските сепаратисти ръководят елементи от Донецк и Луганск от 2014 година, когато организираха непризнати референдуми за самостоятелност.

Избирателите там са питани дали " поддържат присъединението на републиката им към Русия като федерален индивид ".

В частите на Херсон и Запорожие, окупирани от съветските сили след нахлуването през февруари, хората биват питани дали поддържат " отделянето на района от Украйна, основаването на самостоятелна страна и последващото присъединение към Русия като федерален индивид ".

Бюлетините там се отпечатват както на украински, по този начин и на съветски, до момента в който в източните региони се отпечатват единствено на съветски.

Гласуването е строго охранявано от съветски или подкрепяни от Русия сили за сигурност.

 

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР