Близо четири хиляди души у нас страдат от автоимунни чревни

...
Близо четири хиляди души у нас страдат от автоимунни чревни
Коментари Харесай

„Младите лекари“: Признание за гастроентеролозите от ИСУЛ

Близо четири хиляди души у нас страдат от автоимунни чревни болести. Точна статистика липсва, защото единствено част от центровете за лекуване вписват пациентите си в указател. Именно това е една от задачите на клиниката по гастроентерология на Университетската болница " Царица Йоана - ИСУЛ ". Освен в постигането на тази цел, един от младите лекари - доктор Иван Лютаков получи самопризнание на конгреса на Европейската Крон и колит асоциация. Историята споделя репортерът Анелия Джамбазка.

Регистърът за следене на пациенти с Улцерозен колит и Болест на крон фуннкционира у нас от към две години, само че не се употребява от всички лечебни заведения, които одобряват и лекуват страдащи от тези болести. Именно това е една от задачите, които си слага младият гастроентеролог доктор Иван Лютаков. Пътят му потегля от медицинския университет в Пловдив, а 10 години по-късно, той е измежду най-хубавите млади гастроентеролози на УМБАЛ „ Царица Йоана “ ИСУЛ. По време на конгреса на Европейската Колит и Крон асоциация, доктор Лютаков получава още едно самопризнание. Избран е да бъде оценител на научните отчети. Това е казус, защото нито един български гастроентеролог не е получавал сходно самопризнание до момента.

 
Този указател е подсилен от европейската Крон и колит асоциация, която вкарва всички пациенти в Европа в този указател. Да се наблюдават от тяхното диагностициране, по какъв начин върви тяхното лекуване, и по какъв начин тези пациенти биват следени съответно във времето, и какъв е резултата от тяхното лекуване. Няколко са центровете, които са вътре в него, от няколко елементи на България. Апелираме към сътрудниците гастроентеролози да се включат в самодейността. Пациентите, които биват пролежали в нашата клиника, се записват с осведомено единодушие, вкарват се данните им, изцяло анонимно е, просто се вкарват данните и по този начин пациентите се наблюдават.
доктор Иван Лютаков – Клиника по гастроентерология в УМБАЛ „ Царица Йоана-ИСУЛ “

В единния европейски указател са въведени повече от 30 000 души, които страдат от Възпалителни чревни болести в Европа. От тях 200 са пациенти на Референтния център в ИСУЛ. В България носителите на заболяването са към 4000.

„ Няма открита причина кое предизвиква Улцерозен колит и Болест на Крон. Теорията е нарушаване в имунната система, и доста постоянно заради стрес, натоварване, екологични фактори, провокират тяхното обостряне, нарушаване в имунната система. Като общо наименование се назовават автоимунни болести на червата. Проявяват се най-често с диария, кървене, и тези пациенти най-често са млада дейна възраст, работещи, и би трябвало да бъдат диагностицирани, с цел да се усъвършенства тяхното качество на живот. Целта на нашето лекуване сега е да потиснем неговата имунна система с кортикостериди, имуносупресори или биологична терапия, с цел да можем да вкараме пациента в по този начин наречената ремисия, той да има обикновено качество на живот. Пациентите се тормозят, че когато имат това заболяване, то е дискомфортно, позор ги е, не желаят да знат че неговият шеф че имат такова заболяване, с цел да не ги уволни, тъй като доста постоянно им се постанова да вървят при гастроентеролог “, споделя доктор Лютаков.

Диана Ценова чува диагнозата Болест на Крон преди към 14 години, когато за заболяването се знае прекомерно малко у нас.

 
При мен болестта се откри 2009 година, когато бях още на 17-годишна възраст. Тъй като аз съм с нетипичните признаци на болест на Крон, усещах най-често болки в корема. Всички споделяха, ти си младеж, допускаме че е от това че си в пубертета, не е нещо ужасно, до момента в който в един миг не ми откриха болестта при една случайност. Отидох в Пирогов със подозрение за спукан апендицит, там ми направиха интервенция лекуващите лекари, и откриха че имам израстък в червата. И по този начин, от там нантък излезе хистологичния разбор и откриха, че имам съществуване на Болест на Крон. Пътят който минах беше много дълъг, много тежък, много претрупан, тъй като се случиха доста проблеми следоперативно.
Диана Ценова

Засегнатите от автоимунни чревни болести са най-вече младежи, и мъже и дами, съгласно формалните данни.

„ Установява се, че тези автоимунни болести на червата, в южните страни, в източните страни, е с по-ниска периодичност, по отношение на западния свят. И северните страни. Спекулира се с една доктрина, по този начин наречената стерилна доктрина. Там, където е по-чисто, където е по-студено, пациентите страдат повече от автоимунни болести, а южните и източните страни, където има в ранна детска възраст гастроентеритни вируси, инфекции, салмонела, това по някакъв метод тренира имунната система на организма, и по-малка е честотата Улцерозен колит и Болест на Крон в тези страни. Ние сме едни от първите, които влязоха в този указател, дружно с Египет. Честотата ни е доста по-малка, по отношение на общата популация, съдейки регистъра в Дания и страните които имат по-развита стопанска система. Чисто теоретично по-западен модел на хранене и живот “, споделя доктор Лютаков.

Днес Диана е извървяла дълъг път в борба с заболяването и към този момент е на 31. Въпреки компликациите, тя не губи усмивката си. 

 
Към днешна дата моето положение е положително, макар че не съм към момента в цялостна ремисия. Работя щастливо в нашата компания. Водя напълно деен метод на живот. Вярно вардя се, правилно съблюдавам диети, внимавам по кое време са ми медикаментите, по кое време имам лекуване, само че това е част от болестта и по един или различен метод ние одобряваме това нещо. Това че на вас ви се случва да сте болест на Крон, колит, рак или каквото и да е заболяване, не би трябвало да стопира хората да продължат да живеят пълностоен метод на живот. Ако вие вярвате, че можете да извършите нещо, няма кой да ви спре, даже едно заболяване.
Диана Ценова

„ Много постоянно има отвращение на пациентите да си вършат ендоскопия. Това е най-точното проучване за слагане на диагнозата, и за следене и за лекуване. Моят зов е да следват рекомендациите на гастроентеролозите. В България има 13 центъра за изписване на биологична терапия, които са достаъчно способени и разпределени в цялата страна, с цел да лекуват, наблюдават и вършат тези проучвания “, споделя още доктор Лютаков.

За Euronews Bulgaria Анелия Джамбазка.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР