Близо час продължиха дебатите по втората точка в днешния дневен

...
Близо час продължиха дебатите по втората точка в днешния дневен
Коментари Харесай

Почистването на река Марица скара съветници и кмета

Близо час продължиха дебатите по втората точка в днешния дневен ред на Общинския съвет в Пловдив. Въпреки че съвещанието на градските старейшини завърши за 2 часа, половината от времето съветниците и кметът Здравко Димитров дебатираха по отношение на приемане на Програма за понижаване риска от бедствия на община Пловдив за интервала 2021-2025 година. 

След отпадането на точката за придобиването на зала " Строител " за 6 млн. лв., проектът на Пловдив при бедствия се трансформира в горещата тематика за локалния парламент. Старт на разискването даде Николай Радев от " Автентична лява Българска социалистическа партия ", който означи, че към програмата е трябвало да бъде прибавен финансов проект. 



 След това лидере на ГЕРБ в Оценка за съвместимост Йордан Илиев уточни пропуски в програмата на общината и предложи отдръпване на точката, преразглеждане и допълнение с действителни проекти и планове по какъв начин градската администрация ще работи при изключителни обстановки и бедствия. 

Зам.-кметът по сигурността Йордан Ставрев пък изясни, че по закон такава стратегия се приема от регионалния съвет. той добави, че текущатата стратегия, импортирана за гласоподаване в Оценка за съвместимост, е призната от общинската комисия през февруари. Това е дадена за координиране от регионалната администрация.

По-думите на зам.-кмета самото координиране е станало едвам преди три седмици, след следващо увещание от страна на общинската администрация.  



Кметът Здравко Димитров взе думата и изясни пред съветниците, че тематиката е извънредно виновна и без значение по какъв начин Оценка за съвместимост ще гласоподава, локалната администрация ще предприеме ограничения за почистването на коритото на Марица. " Отговорността е моя като кмет и за жалост по тази тематика виждам доста популизъм " безапелационен беше градоначалникът.

Димитров отговори на настояването за отсрочване на точката, че няма по какъв начин администрацията да вкара друга стратегия на идната сесия през октомври. Кметът още един път сподели, че Община Пловдив няма разполагаем нужния запас за почистването на речното корито.

Съветниците от " Демократична България " пък подсетиха на кмета, че към този момент 18 месеца след прекратяването на първата сходна поръчка, по думите им - противозаконна, общината не е подхванала нищо в тази посока.



Евелин Парасков от " Съюз за Пловдив " и самостоятелният консултант Слави Георгиев влязоха в неприсъствен спор за активността на общинските предприятия и опциите те поетапно да почистват крайбрежията на Марица. В последна сметка съветниците одобриха точката с 40 гласа " за ". 

Снимки от Валентина Биларева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР