Близо 90 млн. лева ще са финансовите корекции по 20

...
Близо 90 млн. лева ще са финансовите корекции по 20
Коментари Харесай

Откриха нарушения във ВиК дружества в 4 града, финансовите корекции ще са близо 90 млн. лв.

Близо 90 млн. лв. ще са финансовите корекции по 20 контракта от ВиК бранша по планове, финансирани по ос 1 на оперативна стратегия " Околна среда " 2014-2020 година. Те са на обща стойност 412 млн. лв., а финансовата промяна е 25 %. Това разгласи служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова на взаимна конференция със служебния министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков, провела се в постройката на Министерство на регионалното развитие, съобщи кореспондент на " Фокус “.

14 са сдруженията, които са получили евросредства, като на 10 от тях е направена инспекция и при всички са открити проблеми. Тези 14 ВиК оператори, бенефициенти по програмата, са сключили към 100 контракта за фактическо осъществяване на плановете с обособени реализатори по линия на Закон за обществените поръчки.

Ресурсът, който е заделен по ОПОС по ос " Води " е над 1,8 милиарда лв., като за плановете на ВиК операторите, които са бенефициенти по програмата, са планувани към 1 милиарда лв..

От думите на Шишков стана ясно, че най-проблемните сдружения са ВиК Бургас, Стара Загора, Кърджали и Смолян. След инспекция в тях са открити най-драстични нарушавания, свързани със Закона за публичните поръчки и добави че най-вероятно по въпроса ще бъде сезирана и Европейската прокуратура.

" Нарушителите ще си понесат наказванията, само че плановете не би трябвало да стопират. Иначе това ще да докара до плоска финансова рецесия и до извънреден отрицателен резултат върху националния бюджет. Нямаме право на взаимни отстъпки, тъй като законът изисква сходно държание “, бе безапелационна Карамфилова.

Служебният министър изясни, че в рамките този длъжностен кабинет са работили интензивно по реализиране на прогрес по програмата. " Бяхме постигнали прогрес и бяхме удовлетворени обектите да бъдат приключени, само че след инспекция се откриха много нередности, свързани с подписването на договорите. Програмата касае един интервал, в който са открити проблеми 2019-2021 година “.

" Говорим за извършени дейни контроли от страната на програмата и инспекция за допускане на пропуски по Закон за обществените поръчки. Част от бенефициентите са ВиК - операторите. Трябва да се обезпечи осъществяването на плановете, които касаят достъпа до чиста питейна вода и качеството ни на живот “, уточни министърът на околната среда и водите.

От всички 19 плана на ВиК оператори от 21 броя прегледани контракта единствено в 4 от тях не се откриват спомагателни позволени пропуски. Всички останали 17 са с нарушавания. Част от нарушаванията са: определеният реализатор не дава отговор на изискванията, в офертата на изпълнителя се откриват същите пороци, които са се забелязала и при останалите кандидатствали, които са били отстранени.

" Във всяко сдружение ще намерим самостоятелен метод по какъв начин да компенсираме тези пари. Лошото е че какво и да създадем ние е би трябвало да платим по един или различен метод “, означи Иван Шишков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР