Близо 85 процента от завършилите през миналата година висшисти у

...
Близо 85 процента от завършилите през миналата година висшисти у
Коментари Харесай

85% от завършилите висшисти през 2018 г. са си намерили работа

Близо 85 % от приключилите през предходната година висшисти у нас на възраст сред 20-34 години са си намерили работа и са осъществили сполучливо насъбраните знания, демонстрират данни от разбор на Евростат за степента на претовареност на висшистите в Европейски Съюз през 2018 година

Показателят на претовареност на висшистите у нас е по-голям от междинните равнища в Европейски Съюз, където 83% от приключилите студенти са почнали работа.

Според настоящи данни на Национален статистически институт у нас през предходната година са приключили висшето си обучение близо 54 500 студенти, като над 46 хиляди от тях са се осъществили сполучливо на пазара на труда. Останалите близо 8 хиляди висшисти евентуално са срещнали компликации при намирането на работа или са се преквалифицирали в по-ниска степен на претовареност, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според националната статистика през 2018 година максимален е бил броят на студентите у нас, които са приключили специалността " Бизнес администрация " - малко над 15 хиляди души. Втора по бройка група на приключили висшисти е била в региона на " Науки за обществото " - малко над 6 хиляди души и трета е била групата на висшистите с подготовка " Образование " - 4 800 души.

Най-малобройни са били студентите приключили специалностите " Чужди езици " и " Право " - и двете групи с по към 1 200 студенти.

Забелязва се и огромен дисбаланс по полова принадлежност при приключилите висше обучение - 32 800 дами против 21 600 мъже, т.е. броят на жените-висшисти е бил с към 11 хиляди по-голям от броя на мъжете-висшисти.

Данните на Национален статистически институт означават също и наклонност на сензитивно понижаване на завършващите висше обучение у нас за интервала 2013-2018 година - през 2013 година приключилите висшисти са били общо 66 400, до момента в който през предходната година техният брой е бил 54 400, т.е. близо 12 хиляди по-малко висшисти за 5-годишен интервал.

Най-висок дял осъществени висшисти се регистрира в Малта

Най-висок е бил делът на осъществените висшисти на пазара на труда в Малта - 97 %, регистрира Евростат. Други две страни с висок % осъществени висшисти е регистриран в Германия и Холандия - по 95 %. В рамките на осъществени над 90 % висшисти на пазара на труда попадат още: Швеция, Австрия, Чехия, Белгия, Унгария, Латвия и Литва.

Регионът в Европейски Съюз с най-голям дял на претовареност на младежи /20-34 г./, приключили висше обучение, е бил Лондон, където 9 от 10 висшисти в тази възрастова категория са били на пазара на труда.

Най-нисък % на висшисти, които са съумели да стартират работа е регистриран в Гърция - 59 %, следвана от Италия - 62 % и Хърватия - 68 %.

Ситуацията при съседите ни е следната: в Румъния 88 на 100 от висшистите са били на пазара на труда. В Сърбия - 64 %, в Турция - 62 % и най-нисък дял е регистриран в Северна Македония - едвам 49 %, т.е. по-малко от половината висшисти там са имали работа.

Стратегията " Европа 2020 " слага амбициозни цели за образован, приобщаващ и резистентен напредък, като задачата е през идната година да бъде доближат дял от 85 на 100 междинна претовареност на висшистите в Европейски Съюз.

Процентът на трудоспособното население на Европейски Съюз на възраст 25-64 години, които сполучливо са приключили висше обучение, се е нараснал от 20 на 100 през 2002 година - до 33 на 100 през 2018 година, т.е. растеж на висшистите в Европейски Съюз от 13 на 100 за близо 15-годишен интервал. Чрез приемането на висше обучение или професионална подготовка се усъвършенстват вероятностите за претовареност на хората в Европейски Съюз и техния стандарт на живот, регистрира още Евростат.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР