Близо 8 месеца водещият на новините по Нова телевизия Николай

...
Близо 8 месеца водещият на новините по Нова телевизия Николай
Коментари Харесай

Трагедия разтърси семейството на Ники Дойнов - slava.bg

Близо 8 месеца водещият на новините по Нова телевизия Николай Дойнов пази от светлините на прожекторите кончината на татко си.

Историкът проф. Стефан Дойнов си отишъл от този свят на 19 февруари тази година след тежко боледуване.

Датата не е инцидентна, на нея всяка година означаваме годишнина от обесването на Васил Левски. Новинарят съумял да превъзмогне тъгата си и икономисал на сътрудниците си персоналната покруса, през която минал. Татко му умрял на 83-годишна възраст, а на погребението пристигнали десетки негови сътрудници учени, за които бил престиж.

Името на проф. Дойнов е обвързвано с редица задълбочени исторически проучвания в региона на Българското възобновление. Сред тях са многочислени писания за историята на бесарабските българи, за връзките на българите с Русия, Молдова и Украйна. През цялата си научна активност Стефан Дойнов интензивно поддържа съдействие на практика с всички историци българисти от Република Молдова. Роден е на 29 април 1936 година в с. Царева морава, община Дряново. През 1964 година приключва история в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Започва кариерата си като преподавател в Априловската гимназия и музеен служащ в Регионалния исторически музей в Габрово. През 1968 година постъпва като аспирант в Института за исторически проучвания на Българската академия на науките.

През интервала 1993-1997 година е началник на Главно ръководство на архивите при Министерския съвет на Република България. До последните си дни живо се интересува от огромната си обич – историята, а ползата към нея предава и на двамата си синове – Ники и Дойчин.
Журналистът рядко е приказвал за фамилията си, като през годините, в които е обществена персона, е споделял единствено, че татко му е академик, а майка му – психолог. Драматичен миг, който белязва детството му, е тежкият солиден инфаркт, който татко му получава, когато Николай бил единствено на 7 години. Проф. Дойнов изпаднал в клинична гибел и едвам го върнали назад към живота. Сега Ники споделя, че това оставило сериозен отпечатък върху него и брат му и за положително, и за неприятно.

Доброто е, че в този интервал те не били отглеждани като глезльовци, грижите на майка им били съсредоточени върху болния ѝ брачен партньор. А неприятното – у Ники и до ден сегашен тлеел боязън, че случилото се с татко му може да сполети и него. Във времето, в което професорът се възстановявал, ролята на опекун на тв водещия поел починалият президент Желю Желев. Двамата с Дойнов-старши били близки другари, а Ники получавал скъпи препоръки от някогашния държавен глава. С щерка му Станка и до през днешния ден били в другарски връзки, а като дребни постоянно си гостували и играели дружно.

Телевизионерът, който към момента страдал за умрелия си татко, въпреки всичко бил благополучен, че съумял да го направи дядо, преди да свърши житейският му път. Синът на Ники се появи през 2017 година, точно на неговия 45-и рожден ден, написа Ретро.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР