Близо 8 часа продължи спасителната акция в труднодостъпния район Северен

...
Близо 8 часа продължи спасителната акция в труднодостъпния район Северен
Коментари Харесай

Спасителната акция в Стара планина продължи 8 часа, двама са най-тежко ранените

Близо 8 часа продължи избавителната акция в труднодостъпния регион Северен Джендем, при която планински спасители от Ловеч и Троян се бореха за живота на четирима туристи, паднали в улей. Късно нощес всички потърпевши бяха откарани в ловешката болница, без заплаха за живота, с голям брой пострадвания, оповестиха от Центъра за незабавна здравна помощ. Тежко потърпевши са двама от мъжете, които са бяха изведени от Джендема и свалени на носилки с тежки контузии.

Оказа се обаче, че случаите не са първите нито за деня, нито за годината. Всъщност избавителната акция, която завърши през нощта, е третата едвам от началото на годината и втора за вчерашния ден. Планинските спасители от Ловеч и Троян са избавили 7 души за два дни, и всички -попаднали в клопката на планината по еднакъв метод - падение, рухване, търкаляне по отвес.

 Пет случая в планината единствено за ден - един човек е умрял, няколко са ранени Виж още

Вчера след 19 часа в подножието на връх Ботев не спираха да прииждат хора - близки на изпадналите в неволя горе в планината.

" Мисля, че е имало много лед. Едни са паднали, други са се спънали и по този начин е станало ", сподели Владимир пред bTV.

" От моя позиция е много заледено. В случая без котки беше много мъчно ", добавя екскурзиантът Георги Иванов.

Планински спасители и доброволци поетапно подсилваха акцията.

" Четири-пет групи са качихме, не мога да ви кажа точната численост. Адско е - лед и вятър, мощен вятър ", оповестява Сергей Терзиев от ПСС – Троян Няколко часа по-късно първият тежко потърпевш екскурзиант беше изведен в ниското.

" Те са били с екипировка, само че единствено с котки, неопитни, подхлъзнали са се от много високо, пързаляли са се по скатове и са се контузии рали. Това е. ", споделя Светослав Генков, шеф на ПСС – Ловеч.

 Снимка: bTV

Родителите на единия от избавените екскурзиант изрекоха своята признателност на спасителите. След минути разлика и вторият тежко потърпевш бе превозен до колата за спешна помощ. Спасителите се поздравиха с сполучливо завършила акция.

" Всъщност тя потегли с друга акция, която беше в същия регион на различен улей. Имахме потърпевш човек, който по същия метод се подхлъзва и 500 метра е летял в улея. В региона Северен Джендем и то тъкмо локализиран от Млечен чал - зимната пътека до идната пътека, която е наоколо до тази по Кабела. И аз поучавам всички туристи, които на следващия ден имат намерение в тоя регион да вършат излет, просто да не си го помислят, тъй като в действителност е грубо. ", споделя Марин Хитров, началник на избавителната акция - ПСС – Троян.

За два дни потърпевшите в региона на Северния Джендем туристи са седем. За страдание, през вчерашния ден имаше и смъртен случай . Инцидентът е станал по същото време в събота, по северозападния скат на Стара планина. Алпинист, с несъответствуваща екипировка, е паднал от южната страна на Саръкая и е умрял. Тялото му ще бъде свалено едвам през днешния ден, защото през вчерашния ден спасителите не съумяха да стигнат до него при тежките условия в планината.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР