Близо 70 % от престъпните мрежи, действащи в ЕС, използват

...
Близо 70 % от престъпните мрежи, действащи в ЕС, използват
Коментари Харесай

Европол: Взаимосвързаният свят се използва от престъпниците за изграждане на подземна икономика

Близо 70 % от незаконните мрежи, настоящи в Европейски Съюз, употребяват форми на пране на пари, с цел да финансират активността си и да прикриват активите си, разкри Европол в първия си отчет за финансовите и икономическите закононарушения в блока, съобщи Анадолската организация.


В отчета на правоприлагащата организация на Европейски Съюз се споделя, че взаимосвързаният свят се употребява от нарушителите, които са основали подземна стопанска система, с цел да поддържат противозаконните си интервенции.

Сред главните констатации в отчета от 57 страници Европол показва, че повече от 60 % от незаконните мрежи, настоящи в Европейски Съюз, употребяват корупционни способи за реализиране на противозаконните си цели.

Той добави, че 80 % от настоящите в Европейски Съюз незаконни мрежи злоупотребяват със законни бизнес структури за незаконни действия.

" Организираната престъпност е построила паралелна световна престъпна стопанска система към прането на пари, противозаконните финансови прехвърляния и корупцията. С помощта на актуалните технологии те са разнообразили методите си на деяние, с цел да избегнат откриване ", съобщи в изказване Катрин де Бол, изпълнителен шеф на Европол.

Тя добави, че отчетът служи " като пътна карта за поощряване на съдействието, което ще пресече противозаконните облаги и на първо място ще направи Европа по-сигурна ".

В отчета се акцентира, че престъпният пейзаж в региона е фрагментиран, като участниците постоянно са основани отвън блока.

Де Бол също по този начин предизвести, че техниките и инструментите, употребявани от нарушителите, напредват бързо, като се възползват от софтуерния прогрес или от геополитическите събития.

" Този отчет показва все по-усъвършенстваните способи на проведената престъпност и триумфите на европейските правоприлагащи органи в битката с нея. Ако страните - членки на Европейски Съюз, си сътрудничат още по-тясно в тази битка, можем да реализираме огромни резултати ", съобщи Илва Йохансон, европейски комисар по вътрешните работи.

Макар че възобновяване на активи е един от най-мощните принадлежности за битка с финансовите закононарушения, Европол откри, че управляващите конфискуват едвам 2% от годишната оценка на приходите на проведените незаконни групи в Европейски Съюз.

Докладът се основава на композиция от оперативни прозрения и стратегически сведения, предоставени на организацията от страните - членки на Европейски Съюз, и сътрудниците и́.

В него се проучват всички финансови и стопански закононарушения, засягащи Европейски Съюз, като пране на пари, корупция, измами, закононарушения против интелектуалната благосъстоятелност и подправяне на артикули и валута./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР