Близо 7 млрд. лв. общ бюджет за общините предвижда проектът

...
Близо 7 млрд. лв. общ бюджет за общините предвижда проектът
Коментари Харесай

Близо 25% повече средства за общините предвижда новият бюджет

Близо 7 милиарда лева общ бюджет за общините планува планът за държавен бюджет за 2023 година, който се приготвя сега. Увеличението е с съвсем 25% спрямо предходната година. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков пред кметове от цялата страна на конференция на Националното съдружие на общините в Република България.

Със 130 млн. лева ще бъде нараснала целевата дотация за финансови разноски. Предвиден е растеж от 25 млн. лева на изравнителната дотация за общините с по-малки данъчни доходи. Ще има 50 млн. лева за постигане на минималната работна заплата за 2023 година в локалните действия. Средствата за общинската администрация също ще порастват, като нарастването на настоящите разноски е със 140,5 млн. лева Разчетени са и пари за 15-процентен растеж на разноските за личен състав.

" Важно е спомагателните средства да бъдат разпределени вярно ", акцентира министър председателят.

Продължава реализацията на капиталовите планове, контрактувани с Министерството на районното развиване и благоустройството през предходната година. Премиерът увери представителите на локалната власт, че в бюджета ще бъде обезпечено финансиране за втория стадий от осъществяването на общинските инфраструктурни обекти. Средствата ще се дават на база в действителност осъществени разноски от общините. Акад. Денков беше безапелационен, че при разходването на обществени средства постоянно би трябвало да има ясно написана методика и критерии.

Кабинетът прави всичко належащо, с цел да компенсира забавянето, насъбрано поради отхвърли на служебното държавно управление да внесе проектобюджет за 2023 година в края на предходната година. Сега дефицитът ще бъде редуциран до 3%, ще бъдат заложени обществени ограничения, нарастване на финансови разноски, като в същото време се минимизират рисковете и проблемите, свързани с понижената събираемост през първата половина на тази година, разясни акад. Денков.

Премиерът изрази вяра, че кметовете ще работят взаимно с централната власт. Той даде обещание държавното управление да търси консенсус с локалните управляващи и да обезпечи последователност, „ тъй като единствено по този метод решенията на проблемите ще бъдат устойчиви “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР