Близо 60 медицински физици и специалисти, ангажирани в лъчелечението от

...
Близо 60 медицински физици и специалисти, ангажирани в лъчелечението от
Коментари Харесай

Сърце и Мозък - Плевен беше домакин на Национален форум на медицинските физици в лъчелечението

Близо 60 медицински физици и експерти, ангажирани в лъчелечението от съвсем всички лъчетерапевтични центрове в страната се събраха в Плевен за двудневна Национална среща на тематика „ Съвременни провокации в здравната физика - дозиметрия и надзор на качеството в лъчелечението и радиохирургията “. Съорганизатор и хазаин на форума бе високотехнологичната болница,Сърце и Мозък`, Плевен, взаимно с Българското Дружество по Биомедицинска Физика и Инженерство (БДБФИ), IBA Dosimetry и Феромед 97.



По покана на домакините особено за срещата дойдоха и като съществени гост-лектори интернационалните специалисти в региона - Едуард Гершкевич, специалист към Международната Агенция за Атомна Енергия, с лекция за обезпечаването на качеството на лъчетерапевтичните проекти за всеки пациент, и Юри Кирпичев от CH Consult - за провокациите при дозиметрия на извънредно дребни полета, каквито се употребяват при радиохирургия. С форума в Плевен бе маркиран и Международният ден на здравната физика - 7 ноември, рожденият ден на Мария Кюри. Срещата стартира с онлайн послание на проф. доктор Яна Симова - изпълнителен шеф на Българския кардиологичен институт и шеф на клиниката по кардиология в лечебни заведения,Сърце и Мозък’ в Плевен и Бургас. Проф. Симова приветства гостите с „ Добре пристигнали “ и пожела на всички ползотворна и сполучлива работа, с обмяна на потребен опит и хрумвания. Направеното през последните години в лъчелечението и радиохирургията в,Сърце и Мозък`, Плевен показа доктор Румен Лазаров - шеф на Отделението по лъчелечение в болничното заведение и народен съветник по лъчетерапия.



„ С разгръщане на болничното заведение увеличихме двойно потенциала и опциите за лекуване на болните с главно направление онкология. Това значи развиване в здравната онкология, лъчелечението, доста добре развити хирургични клиники, както и ортопедия. Отделението по лъчелечение разполага с комбинирана инсталация за лъчелечение от най-голям клас - неповторимият за България Гама нож и линеен ускорител. Болницата е профилирана в новаторски здравни технологии в региона на кардиохирургията, неврохирургията, съдовата хирургия, към нас се обръщат пациенти от цялата страна. Лично аз съм извънредно удовлетворен, че работя в,Сърце и Мозък`, Плевен, тъй като това е болница, която е въображаема за такава до най-малкия подробност “, уточни доктор Лазаров и пожела триумф на срещата. Ползотворна работа пожелаха още проф. Иглика Михайлова - шеф на Отделението по перкутанно лъчелечение в столичната Университетска профилирана болница за интензивно лекуване по онкология и Николай Муткуров от името на БДБФИ В рамките на два следващи дни лектори и модератори на полемиките обсъждаха актуалните провокации в дозиметрията и контрола на качеството в лъчелечението и радиохирургията и показаха най-новите трендове и благоприятни условия, доста от които към този момент се ползват в Плевен. Организацията, екипа и неповторимите технологии в лъчелечението и радиохирургията в,Сърце и Мозък`, Плевен показа Иво Петров - шеф на звеното " Медицинска физика ", което е част от интердисциплинарния екип, зает в лъчелечението и радиохирургията в болничното заведение. Той описа за работата на медицинските физици от болничното заведение с първия и единствен Гама нож в страната. “Моментна фотография ” на лъчелечението в България направи Нели Гешева - началник на Лабораторията по дозиметрия и лъчезащита в Специализираната болница за интензивно лекуване по онкология в столицата. Част от срещата бе и особено видеообръщение от проф. Женя Василева от Международната организация за атомна сила по случай Международния ден на здравната физика. По време на срещата участниците организираха и на практика занятия с неповторимата профилирана инсталация в болничното заведение и имаха опция да се срещнат от близко с Комплексния онкологичен и радиохирургичен център на,Сърце и Мозък`, Плевен.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР