Близо 6,5 хил. тона тютюн се очаква да бъдат прибрани

...
Близо 6,5 хил. тона тютюн се очаква да бъдат прибрани
Коментари Харесай

Почти 6.5 хил. тона тютюн се очаква да бъдат прибрани тази година

Близо 6,5 хиляди тона тютюн се чака да бъдат прибрани от тазгодишната годишна продукция тютюн, предвижда Цветан Филев, ръководител на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) и президент на европейската организация УНИТАБ по време на 37-ми конгрес на УНИТАБ, който се организира в България. По време на конгреса се отбелязва 70-та годишнина на европейската организация.

Филев показа отчет за положението на българското тютюнопроизводство в подтекста на интернационалната обстановка и пазари. Данните на НАТ-2010 демонстрират, че площите, заети с тютюн през последните години понижава фрапантно, като през 2019 година те са били малко над 50 хиляди дка, а през 2023 година те са малко над 38,5 хиляди дка, стана ясно след отчета на Цветан Филев. Броят на тютюнопроизводителите по отношение на предходната година обаче се е нараснал двойно, демонстрират данните на асоциацията – от 3466 през 2022 година на 7374 през актуалната година.

През тази година доста от стопаните се записаха, с цел да заявят референтна година за приемане на преходна национална помощ – държавна помощ, която остава да работи и за идващия програмен интервал. Предвижда се помощта да започва през 2023 година в бюджет до 78 млн. лв., като през идващите години сумата за тютюнопроизводителите понижава с 5% всяка година.

Освен приходите от реализация на продукцията на пазара, стопаните от бранша упорстват за приемане на средства и по линия на де минимис, поради неподходящите климатични условия и неналичието на подкрепяне поради пандемията. Подобно подкрепяне те получиха само през предходната година в размер на 1200 лева на ха.

Сериозни провокации стоят пред сектора, разяснява още Цветан Филев. На национално равнище измежду компликациите пред стопаните са годишно изменящите се климатични условия, пазарите и работата в изискванията на пазарна стопанска система, антитютюневите акции, неналичието на равнопоставеност с останалите селскостопански сектори. На европейско равнище, съгласно ръководителят на НАТ-2010, стопаните изпитват компликации с постигането на критериите за признание като деен фермер, неналичието на европейско субсидиране, директивата за тютюневите произведения, както и неналичието на равнопоставеност с другите сектори, разяснява още Цветан Филев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР