Близо 500 души във Варна ще получат безплатна здравно-социална услуга

...
Близо 500 души във Варна ще получат безплатна здравно-социална услуга
Коментари Харесай

Осигуряват безплатна здравно-социална услуга в домашна среда във Варна

Близо 500 души във Варна ще получат безвъзмездна здравно-социална услуга в домашна среда от началото на декември. Патронажните грижи ще обзет възрастните над 65 години и хората с увреждания. Проектът е на стойност над 1 милион и 110 хиляди лв. и се финансира по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси. Той се извършва взаимно сред Българския червен кръст и Община Варна.

Екип от 48 души - медицински сестри, домашни помощници, обществени асистенти, психолог и рехабилитатор ще оказват помощ на нуждаещите се. Мобилните екипи ще разполагат с два автомобила, с които ще стигат до домовете на хората.

" Ще оказват помощ в персоналния тоалет, ще оказват помощ при обличането, при почистването на една, две, три стаи, ще оказват помощ при миенето, при къпането на тези хора. Ще им пазарят, ще им готвят, в случай че имат опция, ще им закупуват с техни средства медикаменти, храна, ще ги съпровождат по време на разходка ", описа зам.-председателят на БЧК - Варна доктор Петър Радушев пред Българска национална телевизия.

Заради многото нуждаещи се от поддръжка, специалисти ще преценят на място и посредством анкета положението на деклариралите предпочитание да употребяват обществената услуга. При подбора ще се вземат под внимание и медицински експертизи.

" Дейностите, услугите ще бъдат не ежедневни с всички, а може би два до три пъти в седмицата. Там, където се реши от екипите, ще се поставят и ежедневни грижи, тъй като там ще има хора, които ще са след действен интервал и ще би трябвало да се сменят превръзките ", изясни още Радушев.

Проектът цели да се усъвършенства качеството на живот на възрастните и на хората с увреждания, които живеят сами и няма на кого да разчитат.

" В Червения кръст някой път идват хора и желаят не едно блистерче, а едно аспиринче. Постоянно някой идва с казуса си или палто няма, или самун няма. Нещо няма и чака Червения кръст ", изясни ръководителят на БЧК - Варна Илия Раев.

Социалните услуги ще се дават 12 месеца, като вярата е планът да продължи и през идващите години със средства от общинския бюджет.

" Никого не подминават проблемите на хората над 65 години. Да премахнем тази обществена изолираност за хората на 65 години, това е в нашите благоприятни условия ", сподели зам.-кметът на община Варна Коста Базитов.

В понеделник от Българския червен кръст във Варна ще разгласят телефонния номер, на който хората в потребност ще могат да заявят, че желаят да употребяват безплатните обществени услуги.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР