Близо 500 души от София и Пловдив се включиха в

...
Близо 500 души от София и Пловдив се включиха в
Коментари Харесай

Определят Генома на България чрез ДНК от 6500 здрави сънародници

Близо 500 души от София и Пловдив се включиха в пилотната фаза на плана " Геномът на България ", който има за цел да събере и проучва представителна извадка от геноми на модерни българи, съобщи БНР.
Всеоще се одобряват заявки от доброволци, тъй като единствено в първия стадий се възнамерява проучване наобщо 1000 здрави пълнолетни български жители. За задачата се взема кръв от участниците.
Очаква се по-късно през 2024 година, след утвърждение от Европейска комисия, България да се включи пълноценно и в огромния план " Геномът на Европа ", за който ще е нужно да се съберат генетичните данни на 6500 пълнолетни български жители от всички съществени етноси и географски региони на България.

От събраните по плана кръвни пробище бъде изолирана ДНК, която да бъде разчетена изцяло(пълно геномно секвениране), с цел да се открият всички вариации в генома на участниците. Именно те ще оказват помощ за оформяне на груповия български геном.

Подобни огромни проучвания към този момент са в ход в доста страни по света, посочипроф. Радка Кънева, началник на плана и на Центъра за молекулна медицина към МУ-София.

Тя изясни, че геномът на дадена популация се е формирал в течение на стотици и хиляди години. На процедура всеки носи белезите на тази хилядолетна история от съответната територия.

Изследването е късмет всеки от нас да допринесеза здравето на децата ни, за бъдещето ни като нация, тъй като дарявайки генетични данни, оказваме помощ за развиването на медицината. Събраната информация ще дадевъзможност да се прави по-добра профилактика и диагностика, да се разработят по-ефективни и персонализирани терапииза доста тежки и чести болести.

" Благодарение на цялостното прочитане на генома, знаем доста за разновидностите на геномите, само че не толкоз за българските специфики. За да е представителна картината, би трябвало да имаме хора от разнообразни краища на страната, разнообразни и като пол, като етнически групи.Медицината на бъдещето е геномната медицина. " - акцентира проф. Кънева.

В момента при редки болести българските учени се допитват до бази данни от други страни, само че те не могат сигурно да посочат повода за възникването на болест у българин. Знаейки точните вариации за България,ще може да се ползват и по-подходящи медикаменти и да се заобикалят нежелани странични резултати.

Очаква се планът да покаже окончателните си резултати след 3 до 5 години.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР