Близо 5.7 млн. лв. безвъзмездно финансиране за строителство на нови

...
Близо 5.7 млн. лв. безвъзмездно финансиране за строителство на нови
Коментари Харесай

Винаги в услуга на партията: Как Илко Стоянов лиши Благоевград от 3 нови детски градини и 5.7 млн. лева

Близо 5.7 млн. лева безплатно финансиране за строителство на нови детски градини е изгубила община Благоевград поради някогашния кмет Стоянов. Парите са били отпуснати от Министерството на образованието, договорите за строителство са били подписани, само че Стоянов приключва и трите контракта с спорен претекст.

Това съобщи през днешния ден кандидат-кметът на ПП-ДБ Методи Байкушев.

Преди дни някогашният кмет от Има Такъв Народ и сегашен претендент, повдигнат от ГЕРБ, за следващ път безочливо излъга благоевградчани. На фона на две фотоси с разорани терени и умилителна негова фотография с деца, в нарушаване на Закона за протекция на детето, Стоянов се похвали, че бил подготвен и щял през идващия мандат да построи две нови детски градини - в кв. Освобождение и кв. Еленово. Терните били отредени и даже към този момент се проектирали.

Това, което Стоянов пропуща да каже е, че когато стъпва в служба като кмет през юли 2021 година общината към този момент има три подписани контракта за инженеринг, планиране и строителство на три напълно нови детски градини - в кв. 216 и ж.к. Еленово 1 за по 1 939 700 лева всяка, както и за 1 779 600 лева също за нова детска градина в кв. Баларбаши. Според документите от поръчката строителството им е трябвало да стартира през август 2021 година и да завърши за до 650 дни (около две години).

Министерството на образованието утвърждава парите като безплатно финансиране, излиза наяве от обява в уеб страницата на министерството от 09 ноември 2021 година Само седмица по-късно общината оповестява на министерството, че е прекратила договорите с изпълнителите. Обяснението на Стоянов е, че терените не били подобаващи. Така строителството не стартира, а Благоевград остава без детски градини.

Справка демонстрира, че Община Благоевград не е оповестила нова социална поръчка за планиране на детски градини. Стоянов обаче гордо се изрича, че за към две години ще бъдат проектирани и издигнати две нови детски градини. По случайност - в същите региони, за които към този момент има направени планове за поръчката, която той самичък е прекратил.

От документите на публичната поръчка се вижда, че компаниите, определени да изпълнят поръчката, са “ВДХ ” АД, съдружие “Хидро-Водстрой ” и “Стреза ” ЕООД. Публично знае се, че “ВДХ ” и “Хидро-Водстрой ” са компании, спечелили държавни и общински търгове за огромни строителни планове във времето, в което на власт са ГЕРБ. Към момента на преустановяване на поръчката от страна на Стоянов, той е преди малко повдигнат претендент на Има Такъв Народ, като партията намерено се декларира като гневна съпротива на ГЕРБ.

Днес, обаче, Стоянов е претендент от ГЕРБ, като дава обещание да построи две детски градини в същите региони, за същото време, като в прекратената от него социална поръчка. Сега, две години по-късно, занапред следва общината да разгласи нов търг, а Стоянов приказва по какъв начин надали не те към този момент са издигнати и на следващия ден ще ги открие.

Остава въпросът дали тази негова увереност не идва от това, че с новата си партия ГЕРБ към този момент няма проблем с предходните строители. Ако да, то това ще значи, че хората в Благоевград общо 4 години ще са чакали за две детски градини поради политическото номадство на Стоянов.

Вижте още по тематиката тук:

Предизборна обява. Купуването и продаването на гласове е закононарушение.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР