Близо 49 хил. зрелостници ще се явят днес на втория

...
Близо 49 хил. зрелостници ще се явят днес на втория
Коментари Харесай

Зрелостниците се явяват на втората задължителна матура

Близо 49 хиляди зрелостници ще се явят през днешния ден на втория наложителен държавен зрелостен изпит. За учениците от профилираните гимназии наложителната матура е по профилиращ образователен предмет, а завършващите професионална гимназия поставят изпит за придобиване на професионална подготовка. Оценките от изпитите влизат в дипломата за приключено приблизително обучение, а учениците могат да аплайват с резултатите си от тях в огромна част от българските университети.

Документ за идентичност и служебна записка

Изпитът стартира в 8.30 ч., а учениците би трябвало да отидат в учебните заведения 30 минути по-рано, като носят със себе си документ за идентичност и служебна записка за допускане до матурата. Те ще получат огромен плик за изпитната си работа и дребен за идентификационна бланка, която би трябвало да попълнят. Допуска се потреблението единствено на черна писалка. Вариантът на изпита по профилиращ предмет ще бъде изтеглен в 7.15 ч. в министерството, а в 8.15 ч. ще бъде известна тематиката за изпита за придобиване на професионална подготовка.

Тази година над 25 хиляди зрелостници са подали заявление за допускане до матура по профилиращ предмет. Профилиращите предмети са 18, само че изпитите ще са общо 27, тъй като матурите по непознат език се поставят на разнообразни равнища според от образователния проект, припомнят от просветителното ведомство. Над 23 хиляди възпитаници ще се явят на изпит по специалност, като 11 500 от тях ще пазят дипломен план, а близо 12 хиляди ще положат изпити по специалността, включващи теоретична и практическа част.

 Матурата по български език: най-важното за изпита Матурата по български език: най-важното за изпита

И тази година изпитът по британски език е най-предпочитаният избор за втора наложителна матура, на която ще се явят над 12 хиляди зрелостници. В взаимозависимост от изучаваното равнище по британски език в учебно заведение, матурата е разграничена на три равнища - B1, B1.1, B2. Изпитът съдържа два модула. Първият ревизира уменията на зрелостниците за слушане и четене с схващане, а въпросите са от затворен вид. За него учениците разполагат с 60 минути. Вторият модул трае 180 минути и съдържа въпроси, изискващи затворени и отворени отговори, както и две задания за сформиране на текстове.

Матурата по биология и здравно обучение е вторият най-предпочитан избор за наложителен изпит, посочен от 2628 зрелостници. Изпитът е разграничен в два модула. Първият съдържа въпроси със затворени отговори и са планувани 90 минути за работа. Вторият модул се състои от въпроси със затворени и отворени отговори, а зрелостниците имат разполагаем 150 минути.

 Съчинение по стих на Петя Дубарова и есе за живота в мрежата се паднаха на матурата Съчинение по стих на Петя Дубарова и есе за живота в мрежата се паднаха на матурата

Желание да се явят на изпит по география и стопанска система са декларирали 2 588 дванайсетокласници. Той също е разграничен на два модула и съдържа въпроси от отворен и затворен вид.

1 732 зрелостници са избрали да се явят на матура по математика , която също е разграничена на две елементи. Учениците ще разполагат с 90 минути за първия и със 150 минути за втория модул.

Изпит по философия ще положат 1 483 дванайсетокласници. Те ще би трябвало да отговорят на въпроси от затворен вид, както и да напишат философско есе и разбор по проблем.
Максималният брой точки на всички матури е 100. Изпитът е взет, в случай че зрелостниците получат най-малко 30 точки за " Среден 3 ". Резултатите от матурите ще бъдат оповестени до 9 юни.

От МОН напомнят, че от от тази година дванайсетокласниците могат да се явят на - информатика, изобразително изкуство, предприемачество и музика. Допълнителните матури по избор ще са в интервала 26 - 31 май.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР