Близо 4000 са общопрактикуващите лекари в България, като средната им

...
Близо 4000 са общопрактикуващите лекари в България, като средната им
Коментари Харесай

Средната възраст на джипитата в България е 60 години, все още специалността не привлича младите

Близо 4000 са общопрактикуващите лекари в България, като междинната им възраст е към 60 години. Това пред Българска телеграфна агенция ръководителят на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) доцент Любомир Киров пред Българска телеграфна агенция.
Прочетете още
Той сподели, че има предпочитание от страна на младите експерти да станат общопрактикуващи лекари. „ Може би не са толкоз доста, колкото ни се желае, само че има “, добави той. Според него има още какво да се направи, с цел да стане Общата медицина по-привлекателна компетентност. От една страна - разрешаване и въвеждане в приложимост на нашите практики на спомагателни способи за диагностика и благоприятни условия за лекуване и въпреки това - доста възстановяване на финансирането и разпоредбите на работа. Самият метод на специализиране на Обща медицина също се нуждае от усъвършенстване, уточни доцент Киров.

Сред проблемите, пред които са изправени общопрактикуващите лекари, той посочи нападателните пациенти, ниското възнаграждение и работата с прекомерно доста документи.

„ Работата с хартиите е изтощителна и то в международен мащаб, освен у нас. В България обаче сме неповторими, тъй като електронизацията не отстрани хартиезацията и това е тъй като институциите гледат на лекарите и нашите сътрудници като на вероятни извършители на закона, а не като на сътрудници. Втора причина - администрацията не желае да си наруши основания с години комфорт. Защото дигитализацията изисква и по-нови умения, и внимание, и други неща “, разяснява Киров.

По думите му средствата, които се заделят като бюджет за първичната помощ са пет пъти по-малко от междинните за Европейския съюз. „ Ако разделите целия бюджет за първична извънболнична помощ на броя регистрирани и осъществени от нас прегледи, ще получите цена от 12 лева за лекарски обзор “, съобщи ръководителят на НСОПЛБ.

Доц. Любомир Киров съобщи, че първото изследване за разпространяването на „ синдрома на прегарянето “ измежду медиците у нас, извършено през 2007 – 2008 година, е посочило, че 74 % от общопрактикуващите лекари изпитват междинна и висока степен на „ бърнаут “.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР