Близо 400 хиляди лева - толкова е изплатило авансово само

...
Близо 400 хиляди лева - толкова е изплатило авансово само
Коментари Харесай

Артисти и продуценти взеха 400 бона авансово от права - slava.bg

Близо 400 хиляди лв. - толкоз е изплатило предплатено единствено за една седмица сдружението за групово ръководство на сродни на авторските права в музиката „ Профон “.

Кампанията си организацията започва още при започване на коронакризата, като задачата й е да подаде ръка на останалите без работа сега реализатори и продуценти. Така шест месеца по-рано от плануваното „ Профон “ стартира изплащането на отчисленията, които правоносителите са натрупали през отминалата година. За самодейността си сдружението е планувало да разпредели общо към 1 милион лв..

„ Нашата помощ е на база авансиране на средства, които трябваше да доближат до правоносителите от септември нататък. Изплащаме задатъци в размер на 70% от възнагражденията които всеки от тях е получил през предходната година, за която са разпределяни доходи. Артистите и продуцентите ще са една от най-тежко засегнатите групи от рецесията с ковид. Ние бяхме измежду първите, които взеха решение за сходни ограничения. Същото направиха сдружения като нашето в доста други страни - Англия, Германия, Дания… “, изясни пред „ Монитор “ изпълнителният шеф на „ Профон “ София Щерева.

Междувременно се отбелязва най-малък растеж в излъчването на родна музика в ефир. През първия месец на изключителното състояние той доближава до 2-3 %, като огромна заслуга за това имаше и самодейността на радиостанциите да излъчват „ Ако си дал “ на Емил Димитров на всеки кръговиден час в символ на взаимност с медиците. „ По-голямото лъчение на българска музика в ефира ще е доста значимо за оцеляването на целия музикален бранш ", добавя Щерева.

„ Музикаутор “ - сдружението за групово ръководство на авторски права в музиката, също протяга ръка към членовете си. От тази седмица организацията започва уебсеминари, в границите на които коментира въпроси за авторски хонорари, регистрацията на нови творби, цифрови права и така нататък Сдружението излезе със избавителни ограничения и за бизнеса. Според тях притежателите на търговски и туристически обекти могат да получат почивка на заплащанията за песните, които по формулировка звучат на територията им. Решението е налице, откакто изключителното състояние беше прекратило активността им.

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР