Близо 40 000 електронни извинителни бележки са издадени за първите

...
Близо 40 000 електронни извинителни бележки са издадени за първите
Коментари Харесай

40 000 електронни извинителни бележки са издадени от началото на учебната година

Близо 40 000 електронни извинителни бележки са издадени за първите 15 дни от началото на образователната година, оповестиха от пресцентъра на Министерството на електронното ръководство.

Общият брой на лекарите, издали електронен документ за извиняване на отсъствията на възпитаници по медицински аргументи, е повече от 3 300. Средно дневно се генерират над 5 000 извинителни бележки,  показват данните за така наречен гратисен интервал, в който отсъствията на учениците от 1 до 12 клас по медицински аргументи можеше да се извиняват и с документ на хартия. От през днешния ден, 1 октомври, извинителните бележки се издават единствено по електронен път.

След осъществяването на физически обзор персоналният доктор или здравно лице от извънболничната или болничната помощ вписва електронната записка в Националната здравноинформационна система. В момента на издаване на електронната здравна записка данните от нея постъпват в Национална електронна осведомителна система за предучилищно и учебно обучение, от където автоматизирано се предават към електронните дневници за извиняване на отсъствията на съответния възпитаник. Не се изискват никакви спомагателни административни дейности и не е належащо разпечатване и запазване на бележката на хартия. Информацията, която ще доближава до учебните заведения, е само за извиняване на отсъствията и не съдържа съответна здравна или друга персонална информация. Така се подсигурява конфиденциалност и отбрана на медицинските и персоналните данни. Новата функционалност отстрани опцията от злоупотреби и издаване на „ подправени “ бележки, с което се заобикаля риска от нерегламентиран достъп до персонална здравна информация.

Преминаването към напълно електронни извинителни медицински бележки за учениците е част от реализацията на третата фаза на Националната здравноинформационна система, като спомагателната функционалност бе създадена от „ Информационно обслужване “ АД. До края на годината следва да се цифровизират и други значими документи, като здравно удостоверение за бракосъчетание, уверение за здравословното положение на водач/кандидат за придобиване на дееспособност за ръководство на моторно транспортно средство, здравно за работа и персонална профилактична карта. 

В просветителната система годишно се регистрират към 270 000 отсъствия на възпитаници по извинителни аргументи, огромна част от които поради боледуване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР