Близо 3500 зрелостници ще получават месечна стипендия от 100 лв.,

...
Близо 3500 зрелостници ще получават месечна стипендия от 100 лв.,
Коментари Харесай

Близо 3500 зрелостници ще получават стипендия от 100 лв.

Близо 3500 зрелостници ще получават месечна стипендия от 100 лева, в случай че станат студенти в специалности от 12 предпочитани професионални посоки, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). 

Право на този бонус имат първите 10 % от младежите с най-високи оценки на матурата по български език и литература, т.е. не по-ниски от 5,40. На втория наложителен държавен зрелостен изпит и на държавния изпит по специалност триумфът им би трябвало да е над междинния за страната по съответния предмет.

Същата стипендия ще вземат и студенти, които са в първите 30 % на втория държавен зрелостен изпит по математика, по физика и астрономия или по химия и запазване на околната среда. Успехът им на матурата по български език и литература би трябвало да е еднакъв или по-висок от междинния за страната, който тази година е 4,36.  

За да получават възнаграждението, учениците би трябвало да са признати в държавно висше учебно заведение в годината на довеждане докрай на междинното си обучение.

 istock istock
Другото изискване е да следват компетентност от професионалните посоки: " Педагогика ", " Педагогика на образованието по... ", " Машинно инженерство ", " Електротехника, електроника и автоматика ", " Енергетика ", " Транспорт, мореплаване и авиация ", " Материали и материалознание ", " Проучване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми ", " Металургия ", " Химични технологии ", " Общо инженерство ", както и в специалността " Хидростроителство " от професионалното направление " Архитектура, строителство и геодезия ". 

Стипендията се поставя на всички първокурсници, които отговорят на изброените критерии. През идващите години от образованието си студентите би трябвало да имат най-малък триумф добър (4,00), с цел да я получават, осведомят от МОН.

Тези стипендии на студенти от посочените посоки се изплащат за трета поредна година. Целта им е да покачат интереса на младежите към сфери на стопанската система, в които не доближават висококвалифицирани фрагменти.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР