Близо 34 години след промените на 10 ноември 1989 г.

...
Близо 34 години след промените на 10 ноември 1989 г.
Коментари Харесай

Какво се случва на 9 септември 1944 г. и можеше ли да бъде избегнато?


Близо 34 години след измененията на 10 ноември 1989 година близкото минало наподобява все по-смътно и нереално. Затова за начало на плана " 100 истории за тоталитарната страна " до момента избрахме персоналните истории на членовете на екипа на Клуб Z от и за това време - с концепцията, че ще основат най-малко някакво чувство за атмосферата от тези години. Днес ви представяме първата част на един от историческите текстове, които сме подготвили, откакто синтезирахме въпросите, заложени ни от младежи, чиито учебници по история общо взето не са им дали особени познания за този интервал. А да бъдем почтени - и учебниците по история на по-възрастното поколение също го представяха извънредно превратно и с оглед социалистическата агитация. И по този начин... Започваме през цялото време.
Какво тъкмо се случва на 9 септември 1944 година?
Деветосептемврийският прелом е принудително завладяване на централната и локалната власт в Царство България, проведено от опозиционната политическа коалиция " Отечествен фронт ", в която водеща роля има Българска комунистическа партия.

Превратът е сбъднат малко откакто Съюз на съветските социалистически републики афишира война на България и при частична окупация на територията на страната от Червената войска. Той е проведен небрежно, извършен е от дребна група младши офицери и включва завземането на няколко здания в доста стеснен периметър в самия център на София.

В резултат на преврата е свалено основаното дни по-рано държавно управление на Константин Муравиев и на власт идва държавно управление на " Отечествения фронт " (ОФ), отпред с Кимон Георгиев. Отечествен фронт завзема властта в България благодарение на поддържащи го формирования на Българската войска, както и с поддръжка на партизаните от прокомунистическата Народоосвободителна въстаническа войска (НОВА). Страната подписва помирение със Съюзниците от антихитлеристката коалиция и трансформира геополитическата си ориентировка, като стартира присъединяване на тяхна страна във Втората международна война. България попада в руската сфера на въздействие и настава огромна политическа, икономическа и обществена смяна в обществото.

Постепенно Българска комунистическа партия се разправя, в това число принудително, с останалите политически партии. Дори и с тези, които са били членове на Отечествен фронт. България става тоталитарна страна по образеца на Съюз на съветските социалистически републики. Истината обаче е, че многопартийната демократична система е ликвидирана 10 години по-рано – с преврата на 19 май 1934 година. Основните дейци на двата преврата значително съответстват.  Например – Кимон Георгиев става министър-председател и след двата.

Тоталитарната власт и ситуацията на България като фактическа колония на Москва не престават до 1989 година, когато у нас, както и в цяла Източна Европа комунистическите васали на Съюз на съветските социалистически републики губят властта си. Причината е, че Съюз на съветските социалистически републики губи Студената война със Запада най-много по стопански аргументи.
Можеше ли ориста на България да бъде друга?
Отговорът, за жалост, е изрично не.  Дори България да беше влезнала във Втората международна война на страната на антихитлеристката коалиция, тя отново щеше да попадне в руската сфера на въздействие след края на войната.

Красноречив образец за това е ориста на Полша. Тя не просто води война с Хитлер. Нападението над нея е мотив за Англия и Франция да разгласят война на Германия. И все пак Полша също остава в руската сфера на въздействие след края ѝ. Просто Сталин си е желал плячката, а Западът не е имал благоприятни условия да му се опълчи дейно в този миг.

Всичко се е определяло от интернационалната политика. В нашата съседка Гърция, да вземем за пример, е имало доста по-силно партизанско придвижване, в сравнение с в България. Но все пак там то не взема властта, тъй като съгласно сделката на Съюз на съветските социалистически републики и Запада Гърция попада в областта на въздействие на Англия.

И до ден-днешен има най-различни " специалисти ", които изясняват, че английският министър председател Уинстън Чърчил е ненавиждал България, за разлика от Гърция. Истината е много по-прозаична и не става въпрос за сходни страсти.

Англия е държала доста на Гърция не поради друго, а поради близостта ѝ до Суецкия канал - главен път до английските колонии. За Лондон е било невероятно да допусне Москва толкоз покрай главния средиземноморски път. Заради Гърция Англия, както стана ясно, жертва даже Полша, поради която влиза във Втората международна война.
Как да избегнем нов 9 септември?
Географски България е доста покрай Русия и заплахата от нов " 9 септември " постоянно съществува. Когато Путин стартира войната в Украйна на процедура той разгласи точно това - че търси реванш за Студената война и желае още веднъж Източна Европа да бъде съветска колония.

В момента обаче България има едно доста мощно оръжие на своя страна - участието в Европейски Съюз и НАТО. България постоянно е принадлежала на Европа, въпреки в дълги интервали от историята си да е била част от Евразия. Един от тези интервали е тъкмо 1944-1989 година, когато Москва открива тук жесток азиатски режим и ликвидира всички свободи - независимост на словото, независимост на сдружаването, свобода на предприемачеството, независимост на пътуванията – на които се радваме през днешния ден, когато сме част от Европа.

Европа е била блянът на всички най-велики българи от Възраждането насам. Често ги почитаме с пищност, само че още по-често забравяме защо в действителност те са се борили. Принадлежността ни към Европейски Съюз и НАТО е единствената гаранция против това да не станем още веднъж колония на Москва.

---

Ако вие сте младеж, който има интерес към най-новата ни история и желае да научи обстоятелства за времето отпреди 1989 година, можете да ни зададете своите въпроси на имейл [email protected], в Тема/Subject напишете: 100 въпроса за тоталитарната страна.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР