Близо 31 300 младежи (до 29 години) са започнали работа

...
Близо 31 300 младежи (до 29 години) са започнали работа
Коментари Харесай

До края на седмицата става ясно кои пенсионери ще получат добавки за Коледа

Близо 31 300 младежи (до 29 години) са почнали работа на първичния пазар на труда посредством посредничеството на Агенцията по заетостта в интервала януари-септември 2017 година За цялата 2016 година техният брой е 40 269. Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков Бисер Петков е министър на труда и обществената политика. Роден е на 6... към профила при откриването на конференция на тематика „ Образование, трудов пазар и бизнес “ в Русе. Организатори на форума са Русенския университет „ Ангел Кънчев “ и Агенцията по заетостта.

В изявлението си министър Петков акцентира, че постигането на баланс сред търсенето и предлагането на работна мощ в днешния глобализиран и високотехнологичен свят е сложна задача, за чието решение са нужни взаимни старания от образованието, бизнеса и институциите на пазара на труда. В изискванията на ниска безработица и едвам към 4 000 безработни млади висшисти е изключително значимо всеки квалифициран експерт да бъде ориентиран бързо към уместно работно място. За осъществяването на тази цел политиката по заетостта ползва разнородни принадлежности – индивидуализирани услуги, платени стажове, образования по основни компетентности, сподели министър Петков.

Той уточни, че България извършва сполучливо Европейската гаранция за младежта, която обезпечава на младежите разнородни благоприятни условия за образование, претовареност, приемане на първи опит, трудови привички и обществена интеграция. Ежегодно в Националния проект за деяние по заетостта се заделят средства за образование и субсидирана претовареност на безработни младежи. Успешно се ползва стратегия „ Старт на кариерата “ за работа в държавната, регионалната и общинската администрация, сподели Петков.

Министърът на труда добави, че хиляди младежи могат да стартират стажове или работа по схеми „ Младежка претовареност “, „ Обучение и претовареност на младежите “, „ Готови за работа “, по които възнагражденията им се субсидират по оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “. Данните демонстрират, че през първите девет месеца на 2017 година 6896 младежи са почнали работа с европейско финансиране. За цялата предходна година техният брой е 19 064. Петков добави, че Министерството на труда и обществената политика е създало прогнози за развиването на пазара на труда в България до 2030 година, които подкрепят системата на образованието при установяване на приема на възпитаници и студенти, както и другите институции при създаване на секторни политики.

"Правят се планове, като до края на седмицата ще има решение за коледните добавки на пенсионерите ", разяснява още министърът на труда и обществената политика Бисер Петков. Той изясни, че не може да каже нищо по-конкретно, тъй като решението се взема от Министерски съвет и зависи от това какъв запас може да се отдели от бюджета. Министърът уточни, че настройката е да има коледни добавки, само че не за всички пенсионери. Ще се търси допустимо най-справедливия метод за систематизиране.

"Както и предходните години нормално това е форма на подкрепяне на пенсионерите, които са с най-ниски размери на пенсии, като нормално границата е линията на бедността. Предполагам, че в тази посока ще бъде и тазгодишното решение ", съобщи Петков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР