Близо 300 кв.м бетон е бил излят незаконно на северния

...
Близо 300 кв.м бетон е бил излят незаконно на северния
Коментари Харесай

300 кв. м бетон е излят незаконно на брега на Варненското езеро

Близо 300 кв.м бетон е бил излят нелегално на северния бряг на Варненското езеро в зона, включена в Европейската екологична мрежа " Натура 2000 ". След това там са почнали да се появяват бараки и други преместваеми обекти без строителни разрешителни и последователно се е развило малко рибарско населено място, сигнализира " Дневник ".
Близо две години след констатиране на нарушаванията няколко институции спорят без резултат чия е отговорността противозаконното строителство да бъде отстранено и да бъдат премахнати следствията от него като преписките стартират още през 2021 година.
Въпреки сигналите и жалбите на варненци, локалната власт в лицето на кмета Иван Портних от ГЕРБ, бездейства. Сезирана е и Районна прокуратура във Варна, само че обществен резултат какво е станало със сигнала няма. 
Върху парцела - частна държавна благосъстоятелност, граничещ с акваторията, в която са открити противозаконните бетонни кейове, има и десетки други преместваеми структури за които липсват строителни бумаги. Изградени са и голям брой дървени пристани за риболовен лодки, а към целия терен е сложена железна ограда, която стопира достъпа до държавния парцел. 
Още на 10 май 2021 година от Регионалната дирекция " Национален строителен надзор " са изпратили писмо до кмета на варненския регион " Младост " Христо Христов от ГЕРБ. То съдържа информация за това, че във въпросния парцел са построени голям брой " дървени постройки върху стоманобетонови площадки, навлизащи в езерото ". По-нататък е разказано за оградата и за железни порти, които пречат на достъпа.
Констатациите от инспекцията, осъществена от районната строителна ревизия във Варна, са изпратени и до кмета Портних, с което строителният надзор го е приканил да предприеме дейности по подготвеност за унищожаване на противозаконното строителство. Портних обаче препраща писмото още веднъж към Христов, защото държавният парцел се намира на територията на региона, който той ръководи.
Своя инспекция по случая е направила и локалната конструкция на Басейнова дирекция във Варна. Тя е открила, че за построените обекти и хидротехнически уреди няма издадени разрешителни според условията на настоящото сега законодателство. Извършителите на противозаконното строителство в акваторията на Варненското езеро обаче остават незнайни.
" Действията по подготвеност по отношение на откритите при инспекцията пирсове, бетонни слипове, бетонен пристан, бетонен понтон и други уреди на лодкостоянка " Черно море " следва да се подхващат от кмета на Община Варна в осъществяване наредбите на Закона за устройство на територията ", написа в писмо на районната дирекция на строителния надзор във Варна. Но и тази констатация е останала без последици.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР