Близо 280 000 пациенти у нас преминават годишно по клинични

...
Близо 280 000 пациенти у нас преминават годишно по клинични
Коментари Харесай

Само половината от нуждаещите се българи провеждат рехабилитация

Близо 280 000 пациенти у нас минават годишно по клинични пътеки през отделенията по неврология и неврохирургия, ортопедия и травматология, кардиология, неинвазивна кардиология, кардиохирургия и ревматология и неонатология. Същевременно рехабилитационно лекуване са провели едвам към 140 000 заболели. Това демонстрира изследване на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация за 2018 година

Според Асоциацията резултатите демонстрират, че има огромен брой пациенти, които се нуждаят от рехабилитационно лекуване, само че по този начин и не са го провели. От организацията акцентират, че своевременното възобновяване на здравословното положение на пациента е главен фактор за по-бързото му връщане на работното място, както и за понижаване на краткотрайната му неработоспособност.

Те разкриват и друга смущаваща процедура - регистрира се дисбаланс в разпределянето на лимитите за болнична помощ сред одобрени болнични заведения и новопоявяващи се такива в разнообразни краища на страната. Според асоциацията по този метод се образуват основни разлики във финансирането на лечебните заведения, като непрестанно се лимитират тези от държавният бранш.

От АФМР показват и че от 8 години не са обновени цените на клиничните пътеки за физиотерапия и рехабилитация с изключение на тези, засягащи рехабилитацията на деца и ЦНС.

От организацията показват, че за разлика от непрекъснатия напредък на разноските за болнична помощ тези за рехабилитация понижават - надлежно от 3.95% за 2014 година на 3.03% през 2017 година Те акцентират, че цената на клиничните пътеки по физиотерапия и рехабилитация покрива към 43% от действителните разноски.

От Асоциацията са обезпокоени и от възходящата междинна възраст на лекарите по физикална медицина и рехабилитация, които няма от кого да бъдат заместени. Според тях главната причина за това е неналичието на остойностяване на здравната услуга, сериозно ниските цени на клиничните пътеки и ниското възнаграждение на медицинския труд.

Заключенията на АФМР за актуалното положение на физикалната и рехабилитационна медицина у нас са, че:

 има огромен брой пациенти, които се нуждаят от рехабилитация, само че не организират такова лекуване, което води до дълготрайно неявяване от работното място и до отделянето на парични средства за краткотрайна неработоспособност.

 не се отделят нужните средства за рехабилитация поради огромния брой нуждаещи се пациенти.

 би трябвало да бъде създаден механизъм за установяване на лимитите на клиничните пътеки, посредством който да се ликвидира несъответствието в разпределянето на финансовите средства.

 нужен е стопански разбор, въз основа на който да се остойностят медицинските услуги и да се дефинира цената на клиничните пътеки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР