Близо 274 000 дози от ваксината срещу Covid-19 на „Пфайзер/Бионтех“

Близо 274 000 дози от ваксината срещу Covid-19 на „Пфайзер/Бионтех“ ...

Получихме близо 274 000 дози от ваксината "Пфайзер/Бионтех"


Близо 274 000 дози от ваксината срещу Covid-19 на „Пфайзер/Бионтех“ бяха доставени у нас тази сутрин. Този препарат, както и ваксината на „АстраЗенека“, ще се поставят до 9 май включително във временните кабинети за имунизация. Те са разкрити на различни места в страната, за да се засили темпът на кампанията.

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов заяви на брифинг, че организацията на ваксиниране по зелените коридори, както е до момента, ще продължи до 9 май. От началото на другата седмица ще се анализират бройките необходими ваксини за фазите първа и втора и по личните лекари. Ако има достатъчно бройки ваксини, необходими да обезпечат ваксинирането по фазите и остават свободни бройки ваксини, зелените коридори може би ще бъдат удължени.

Огромен е интересът в големите населени места към ваксинирането за разлика от по-малките.

"В началото на другата седмица - от 10-и нататък, трябва да се направи анализ на бройките необходими ваксини за фазите по личните лекари и тези, които имат основание да ги получат. Ако имаме достатъчно количество ваксини, които да обезпечат ваксинирането по фазите и остават бройки ваксини, зелените коридори могат да бъдат удължени. От 10-и на практика стартира в информационната система модулът, с който личните лекари да могат да подават заявката и желаните от тях дози ваксини и да получават там съответно график кога могат да ги получат“, коментира Ангелов.

Пристигналите днес ваксини ще бъдат транспортирани до РЗИ не само в София, но и в цялата страна.
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg