Близо 2500 британски туристи на фалиралият туроператор "Томас Кук" почиват

...
Близо 2500 британски туристи на фалиралият туроператор "Томас Кук" почиват
Коментари Харесай

Кошмар: Колосални загуби за наши хотелиери от фалита на "Томас Кук"

Близо 2500 английски туристи на банкрутиралият туроператор "Томас Кук " почиват сега в най-големия ни морски курорт Слънчев бряг. По груби сметки най-старата туристическа компания в света дължи сред 20 и 30 млн. евро единствено на хотелиерите в Слънчев бряг, които ги изхранват и приютяват даром, написа "Монитор ".

Вчера със специфични полети, обезпечени от английското държавно управление, от летище Бургас бяха извозени 360 почиващи у нас. Още толкоз би трябвало да отпътуват през днешния ден от морския аеропорт.

"Осигурили сме им (на туристите) заслон и храна, както и естествени условия за живот, никой няма да ги изгони.

Колко е точният им брой е мъчно да се каже

Само в хотел "Тиара " сега има настанени 500 души, в хотел "Меридиан " са още 300. При всички положения са над 1500 туристи. Бедстващи няма и няма да има, само че обстановката е просто трагична за всички в областта на туризма ", разяснява пред „ Монитор “ ръководителят на Съюза на притежателите в Слънчев бряг Пламен Копчев.

"Получихме публично писмо от английска компания за спешни обстановки, която пое уговорката да обезпечи на всички туристи превоз до родината им. Увериха ни, че ще ги извозят на стадии при първа опция. Очаквам това да се случи по-рано от почивките, които са били авансово резервирани, с цел да понижим най-малко с малко загубите си ", добави Копчев.

Той беше безапелационен, че банкрутът на "Томас Кук " заплашва десетки родни хотелиери, които не са получили нито стотинка от туроператора, а през целият сезон са обслужвали стотици хиляди негови туристи.

Най-критично е ситуацията на тези хотели, които са употребили заеми за миналия сезон. "Твърде

вероятен е сюжет на всеобщи банкрути на български хотели

защото отговорностите на „ Томас Кук “ към тях са големи. Мога да дам два съответни образеца - към хотел „ Тиара " задълженията са над 1 млн. евро, а към хотел "Меридиан " са към 800 000 евро. Това е просто ужасно, тъй като хотелиерите също дължат от своя страна на разнообразни снабдители и са разчитали да се разплатят с тях, откакто получат парите си от "Томас Кук ".

Практиката в този бизнес е такава - приемаш туристите, обслужваш ги цялостен сезон, а сметката се заплаща най-после. Ситуацията, в която се намираме е в действителност доста тревожна ", изясни шефът на хотелиерите. Хотелиерите в Слънчев бряг усетили още в разгара на сезона индикации, че финансовите каузи на "Томас Кук " буксуват и няколко пъти попитали какво се случва.

От оператора обаче им изпратили писмо, в което ги успокоили че имат краткотрайни финансови проблеми, които съвсем са разрешили. Посочили, че водят договаряния с китайски капиталов фонд, който щял да изкупи мажоритарния пакет от акции.

"Казваха с доста убеден звук, че нещата са се случили съвсем и всичко надали не към този момент е наред, само че се оказа че тези договаряния, в случай че въобще ги е имало, са се провалили ", разясниха от Съюза на притежателите.
Туристическият отрасъл в България, а и по света не помни сходно разтърсване. През годините е имало доста
фалити, само че на дребни туроператори.

За първи път в международната история се случва

да бакрутира туроператор от такава големина. "Томас Кук " е освен най-големият и на-мощен оператор на туристическия пазар, само че и най-старият. Съществува от 178 години и беше същински мастодонт. Никой не е очаквал такава развръзка.

Последиците за бизнеса ще бъдат непредсказуеми. Никой не може да планува какво ще се случи и по какъв начин ще се отрази този банкрут следващата година върху туризма. „ Томас Кук “ беше извънредно значим сътрудник за България. Той оперираше съвсем в цяла Европа, изключително откакто изкупи немската туристическа компания „ Некерман “. С него се договаряха туристите освен от Англия, само че и от Средна и Западна Европа и от Скандинавските страни ", разяснява още Пламен Копчев.

Бизнесмени от сектора са съобщили за „ Монитор “ още, че макар задаващият се банкрут английският туроператор в последните няколко месеца настойчиво е търсил други български трупоператори, които да работят за него в България.

Договорът му със настоящия му представител изтича след няколко седмици. По данни на туристическия отрасъл след банкрута на „ Томас Кук “ има заплаха и за финансовото здраве на огромен български туроператор.

Туристическият министър обаче отхвърли да разяснява като посочи, че туроператорът, който предлага услугите на „ Томас Кук “ за България, е „ Астрал Холидейз “. "Има риск за всички, които работят в „ Томас Кук “, разгласи на брифинг за медиите Ангелкова.

На въпрос на "Монитор " има ли български туристи, които би трябвало да бъдат прибрани у нас, министърътъ разяснява, че няма данни все още.

В понеделник стана ясно, че договарянията за задействане на избавителния проект за от 900 млн. паунда финансиран от китайската група „ Фосун “ няма да бъде прибавен да бъде прибавен. Очаква се консултантските компании „ АликсПартнърс “ и „ Кей Пи Ем Джи “ да станат синдици на банкрутиралия туроператор.
Освен досегашните отговорности „ Томас Кук “

няма да реализира и бъдещи пътувания до края на сезона.

Планиранине полети до 8 октомври. Очевидно е, че и договорите за 2020 година също няма да могат да бъдат изпълнени, разяснява шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов. През 2018-а броят на туристите, пътували до България посредством туроператора, е близо 435 000 и това е растеж от 10% спрямо миналата година - главно от Англия, Германия, Чехия и Франция.

В неделя на летище Бургас, заради анулация на полета на "Томас Кук ", 54 пасажери са били натоварена на самолети на "Балкан холидейс еър " и са откарани до лондонското летище "Гетуик ", вместо до летище "Кардиф " в Уелс.

Полетите са планувани и проведени от гражданската въздухоплавателна администрация на Англия, разясниха от пресслужбата на бургарското летище. Вчера с два полета до Манчестър и Бирмингам бяха извозени 360 туристи от Бургас, чака се с още два самолета да бъдат откарани в родината им още толкоз почиващи у нас.

Създаден през 1841 година, Томас Кук, най-старият в света самостоятелен туроператор, има 22 000 чиновници, от които 9000 във Англия.

Министър Николина Ангелкова: Чакаме 10% по-малко посетители след банкрута

Между 350 000 и 450 000 са туристите, които „ Томас Кук “ води на отмора лятно време в България през последните години. Това са към 10% от всички туристи в България през топлите месеци, който общо са 5 млн. за предходната година. „ Томас Кук “ обезпечава сред 30-50% от полетите на морските ни летища Варна и Бургас. Към момента не е ясно по какъв начин ще се компенсира загубата от изгубените почиващи след оповестения банкрут.

Днес във ведомството ще бъде осъществена среща с представители на засегнатите туроператори и хотелиери от банкрута на „ Томас Кук “. След срещата ще бъде оповестена по-точна сметка на загубите за българския туризъм. Но Ангелкова разгласи, че всички наранени ще получат своите заплащания като ръководеното от нея министерство ще спомага да бъдат покрити разноските.

За да получат парите си, хотелиерите ще би трябвало да попълнят специфичен формуляр, който покрива единствено пакетни услуги. Тепърва ще се прецизира какви ще бъдат идните пропуснати изгоди от банкрут на най-старата туркомпания в света.

Над 40 000 изоставени в Турция и Гърция

Министерствата на финансите и туризма в Турция работят по избавителен пакет за кредитиране на локални компании, наранени от банкрута на английския туроператор. 21 033 клиенти на „ Томас Кук “ сега са на отмора в Турция.

Федерацията на турските хотелиери в това време разгласи, че банкрутът на Томас Кук би могъл да значи сред 600 и 700 хиляди по-малко туристи годишно. Според ръководителя на федерацията Осман Айък компанията дължи сред 100 и 200 000 лири стерлинги на някои дребни хотели. Британците съставляват към 5-6% от идващите в Турция туристи.

В Гърция също чакат горлеми загуби. „ Фалитът на „ Томас Кук “ е мощно земетресение за гръцкия туризъм, занапред следва цунами “, разяснява ръководителят на туристическия съюз на остров Крит Михалис Влатакис. „ Томас Кук “ има контракти с към 70% от всички хотели на най-големия остров в Гърция. Само тази година туроператорът докара на острова към 400 000 души, като 20 хиляди към момента са там.

Заради оповестения банкрут 46 полета до и от Испания са анулира. В момента близо 10 000 клиенти на френския филиал на „ Томас Кук “ са в чужбина на отмора. Белгийският клон на английската компания заяви също, че продължава активността си и се пробва да ограничи въздействието от банкрута на компанията-майка. Компанията добави, че клиентите, които са резервирали почивката си посредством „ Томас Кук - Белгия “ или нейния локален сътрудник Некерман, се употребяват от фонд за гарантиране на пътуването.

Всички самолети на компанията върнати в базите им

Всички самолети на компанията върнати в базите им, а извозването им се реализира с други самолетни компании. Все още обаче се чака информация за полетите сред 25-30 септември, излитащи от Бургас. Във Варна оповестените дати са две, а броят на полетите е неизвестен. Очаква се информация за 24 септември и за 1 октомври.
Заради банкрута на туроператора, който ще обхване 600 000 пасажери, английските управляващи пуснаха специфичен уебсайт https://thomascook.caa.co.uk, в който засегнатите да намерят информация.

Според регулатора на гражданската авиация на Англия, в тази цифра са и 150 000 британци. На Острова всеки туроператор е обвързван с гаранционен фонд. Така че, който и да транспорти английски туристи със аероплан от друга самолетна компания, ще получи възнаграждение от гаранционния фонд на Англия, който е към Асоциацията на английските туроператори.

Върнатите машини в базите им евентуално ще бъдат употребявани като залог за неплатените борчове на банкрутиралия туроператор.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР