Близо 20 години пред властите в Гърция стои въпросът какво

...
Близо 20 години пред властите в Гърция стои въпросът какво
Коментари Харесай

Мегапроект за €8 милиарда: Атина прави своя Ривиера на мястото на старо летище

Близо 20 години пред управляващите в Гърция стои въпросът какво ще се случи със остарялото летище на Атина Elliniko International, откакто през 2001 годна то беше затворено и вместо него проработи новото Airport Athens International Airport.

Още през първите години откакто аерогарата спря да действа се появиха хрумвания по какъв начин да бъде развъртян региона към нея. Заради неналичието на задоволително финансиране, както и поради рецесията, в която изпадна по-късно южната ни съседка, тази концепция беше изоставена.

Междувременно тя беше употребена за някои от спортните събития по време на Олимпийските игри през 2004 година, а по-късно там беше построен бежански лагер, където бяха настанени над 3000 души.

2017 година вдъхна нова вяра, че планът Elliniko ще бъде съживен. Тогава беше показан проект за това там да бъде построен цялостен първокласен мегакомплекс от жилищни здания, хотел, спортни уреди е зелени зони. Тази година пък преди изборите в Гърция бяха въведени промени в приватизационната стратегия TAIPED, които би трябвало да разрешат този план да стане факт.
 20-години след затварянето на остарялото летище в Атина най-сетне то ще има нов образ
20-години след затварянето на остарялото летище в Атина най-сетне то ще има нов образ

Преди години управляващите в Гърция показаха проект за преобразяването на региона към аерогарата
 Районът, който би трябвало да се трансформира в Атинската Ривиера
Източник:

Районът, който би трябвало да се трансформира в Атинската Ривиера

По него работи местана компания Lamda Development, като съгласно нови калкулации построяването на комплекса ще коства 8 милиарда евро или към 4,5% от брутния вътреше артикул на Гърция, като в хода на работата ще бъдат отворени над 75 000 работни места.

Мащабната инвестиция ще бъде нужна за интервала от 25 години, в който би трябвало да бъде развъртян планът. От сдружението пресмятат, че за първите пет години ще бъдат нужни инвестиции в размер на 1,5 милиарда евро.

Как се стигна до плана Elliniko?

В първите години след 2001 година в Гърция бяха обсъждани разнообразни хрумвания за това какво да се случи с изоставеното атинско летище. Заради недоразумение сред заинтригуваните страни до дефинитивно решение по този начин и не се стигна тогава.

Местните хора упорстваха там да бъда основан огромен парк, наличен за всички жители на гръцката столица, напомня уеб сайтът Greek Reporter. Първоначално ръководещите в южната ни съседка поддържаха тази концепция целият регион, ситуиран на над 6 милиона квадратни метра, да бъде затрупан със зеленина. Ако тази концепция беше осъществена, това щеше да се трансформира в най-големия градски парк в света.

Малко след 2010 година се появиха и първите хрумвания за по-сериозни вложения там. Гръцкото държавно управление пусна интернационален търг през 2011 година за да притегли чужедстранни вложители, само че този опит се оказа безрезултатен.
 Снимка 454767
Източник:

Три години по-късно по време на ръководството на премиера Антонис Самарас държавното управление подписа съглашение с компанията Lamda Development. Тук може да се означи, че сдружението е благосъстоятелност на семейство Лацис - една от най-богатите семейства освен в страната, само че и в Югоизточна Европа.

Така се роди и концепцията на мястото на аерогарата да бъде построен огромен комплекс, включващ, както основаването на огромен парт, на спортни площадки, по този начин и на жилищни и бизнес здания. По-късно тя беше наречена Атинската Ривиера.
 Снимка 454768
Източник:

Как тъкмо ще наподобява мегакомплексът Elliniko?

Плановете на вложителя са там да се появят шест небостъргача, в които ще се обитават административни офиси, жилища, търговски център, офис площи и хотел. Последният ще бъде не 5, а 6-звезден. Включително там ще се появи огромен аквариум с екзотични морски жители, музей на авиацията, редица заведения и огромно казино.
 Снимка 454766
Източник:

В сърцето на плана Elliniko е така наречен Метрополитън парк. Той би трябвало да покрива малко над 2 милиона квадратни метра, което ще го направи съперник на Хайд парк в Лондон и на Сентрал парк в Ню Йорк. Част от него ще бъдат писти за трениращите лека атлетика, колоездачни и пешеходни пътеки, които ще имат обща дължина от над 50 километра, както и висока наблюдателна кула.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР