Близо 2 млн. българи са енергийно бедни, а 30% не

...
Близо 2 млн. българи са енергийно бедни, а 30% не
Коментари Харесай

Станишев: Енергийната бедност и цените трябва да са в дневния ред на политиците, а не хартиената бюлетина

Близо 2 млн. българи са енергийно небогати, а 30% не могат да покрият разноските си за отопление. Евродепутатът провежда Дискусията „ Да понижим сметките – енергийната беднотия и цените “ на 1 декември от 9.00 часа.
Високите цени на силата слагат от ден на ден жители на Европа в риск от енергийна беднотия. Около 7% от популацията на Европейски Съюз не е имало достъп до съответно отопление през 2021 година България е измежду най-засегнатите страни – през 2020 година над една пета от българите са имали просрочени отговорности за комунални услуги, а 27.5% от интервюираните семейства не са били в положение да поддържат дома си задоволително топъл. Тази стойност е 3.5 пъти по-висока от междинната за Европейски Съюз. По данни на Евростат за 2021 година, 30% от българите не съумяват да покрият разноските си за отопление.

У нас следва приемането на формулировка за енергийна беднотия, както и на решителни ограничения за оправянето с нея. Страната би трябвало да извърши този ангажимент по Плана за възобновяване и устойчивост до края на годината. За намирането на консенсус е нужен почтен диалог сред заинтересуваните страни, както и политическа воля за решения, влияещи върху живота на над два милиона българи. 
За да стартират този диалог, Сергей Станишев и Делегацията на българските социалисти в ЕП организират Дискусията „ Да понижим сметките – енергийната беднотия и цените ” на 1 декември 2022 година, от 9.00 часа в Sofia Event Center (Mall Paradise, бул. „ Черни връх “ No 100, ет. 3).
Събитието е част от акцията на Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал “Bring the bills down ”, включваща оферти за 15 съответни ограничения и 100 милиарда евро Зимен пакет за взаимност за жителите и бизнеса на страните-членки.

Целта на полемиката е да събере на едно място министри, народни представители, членове на Екологичен потенциал, институции, синдикати, работодатели, локални управляващи, неправителствени организации и медии.  
В първия панел присъединяване си са удостоверили заместител министър-председателят по ръководство на европейските средства – господин Атанас Пеканов, заместник-министърът на труда и обществената политика – госпожа Надя Клисурска, ръководителите на Комисиите по енергетика и по труда, обществената и демографската политика в Народното събрание – господин Делян Добрев и господин Георги Гьоков, омбудсманът на Република България – госпожа Диана Ковачева.
Във втория панел ще дебатират министърът на земеделието – господин Явор Гечев, ръководителят на КЕВР – г-н Иван Иванов, госпожа Цветелина Пенкова – член на Екологичен потенциал, президентът на КТ „ Подкрепа “ – инж. Димитър Манолов, президентът на КНСБ – господин Пламен Димитров, изпълнителният шеф на НСОРБ – госпожа Силвия Георгиева, изпълнителният шеф на Центъра за енергийна успеваемост „ ЕнЕфект “ – господин Драгомир Цанев, изпълнителният шеф на Асоциация „ Прозрачност без граници ” – господин Калин Славов.
Презентация на работата на Комисията за енергийна успеваемост и енергийна беднотия към Министерски съвет и на готвената формулировка ще направи доктор Теодора Пенева от Института за стопански проучвания при Българска академия на науките. Ще бъде показано и социологическо изследване, извършено за събитието от Изследователски център Тренд. Разговорът ще бъде модериран от ръководителя на УС на Института за енергиен мениджмънт – господин Славчо Нейков.
Събитието е със свободен достъп.

 
 
29 Ное 20222429 Ное 20224729 Ное 20225729 Ное 20225029 Ное 202215729 Ное 2022287КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани28 Ное 2022100619 Ное 202290729 Ное 2022724 Sep 20223047
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР