Близо 2 милиона европейски граждани са поискали да останат в

...
Близо 2 милиона европейски граждани са поискали да останат в
Коментари Харесай

Близо 2 милиона европейци искат да останат във Великобритания след Брекзит

Близо 2 милиона европейски жители са поискали да останат в Обединеното кралство след Брекзит, от които половин милион единствено през септември с приближаването на плануванаъа дата, сочат статистическите данни, оповестени през днешния ден от английското държавно управление, съобщи Франс прес.

Общият брой на молбите, получени до края на септември, е над 1,8 милиона (1 860 200), 520 000 от които са получени единствено през предишния месец, предава Българска телеграфна агенция.

Това демонстрира безпокойствие съгласно Никълъс Хатън, създател на The3Million(Трите милиона) - асоциация за отбрана на ползите на европейските жители във Англия.

" Когато плашиш хората, те се тревожат и се пробват да подсигуряват статута си, а държавното управление мощно ги плаши с риска от Брекзит " без договорка ", съобщи Хатън за Агенция Франс Прес.

Британският министър председател Борис Джонсън повтаря, че страната му ще напусне Европейски Съюз на 31 октомври, със или без договорка, макар страховитите стопански и обществени последствия.

По публични данни са подадени общо над 1,5 милиона заявки, като 61 % от заявителите са получили статут на " непрекъснато пребиваващ " (settled status), който се дава на лица, живели най-малко 5 години без спиране в страната и който им разрешава да продължат да работят и да получават обществени помощи след Брекзит.

" Предварителен статут на непрекъснато престояване " (pre-settled status) са получили 38 % други европейски жители, живеещи отдавна във Англия. Този статут им разрешава да останат още пет години в страната и да аплайват за непрекъснат статут откакто таванът от пет години непрекъснато престояване бъде доближат.

Поляците, румънците и италианците са подали най-вече заявки.

" Европейските жители са наши другари, наши родственици и наши съседи и желаеме те да останат ", реагира Брандън Луис, държавен секретар в министерството на вътрешните работи, определяйки броя на молбите като " приказен ".

Граждани на Европейски Съюз имат право да подадат заявки до 31 декември 2020 година, при положение на корав Брекзит или до 31 декември 2021 година, в случай че бъде подписано съглашение с Брюксел за развода, съгласно уеб страницата на английското държавно управление.

Хатън се пита какви ще са последствията за тези, които не са подхванали нужните стъпки в този период.

" Правителството към момента отхвърля да изясни какво ще се случи с тези, които не са подали заявление до крайната дата през декември 2020 година Ще имаме ли стотици хиляди без документи на 1 януари 2021 година? ", съобщи Хатън, който загатна по-специално въпроса за възрастните.

" Някои от тях не знаят, че би трябвало да създадат това, или са в старешки домове, или са заболели, а това може да се отрази на грижите, които ще могат да получават след Брекзит ", уточни той. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР