Близо 2.5 милиарда лева са заложени в Плана за възстановяване

...
Близо 2.5 милиарда лева са заложени в Плана за възстановяване
Коментари Харесай

Близо 2.5 млрд. лева за саниране не само на панелки

Близо 2.5 милиарда лв. са заложени в Плана за възобновяване и резистентност за енергийна успеваемост на сградния фонд у нас до 2026 година, който бе създаден от служебния кабинет на Стефан Янев. От тях 1.844 милиарда лв. са от Механизма за възобновяване и резистентност и 621.7 милиона лв. национално съфинансиране, в това число 252.8 милиона лв. частно.

Мерките за повишение на енергийната успеваемост на сградния фонд са три. Най-голяма поддръжка е планувана за санирането на частни жилищни здания – над 1.2 милиарда лева За обновяването на публични здания са заложени над 617 млн лева Част от тези средства са за публични здания, а останалите за бизнес парцели – предприятия и хотели.

Два типа финансиране за частните жилищни здания

Предвиденият финансов запас по Новата стратегия за енергийна успеваемост на жилишния фонд е над 1.227 милиарда лв.. По нея постройките са разграничени на два вида - с ниска и с по-висока енергийна характерност. Първите ще получат 100% европейско финансиране, а при вторите е планувано 15% самоучастие от притежателите. Това стана ясно от обясненията на арх. Георги Коларов, консултант на министъра на районното развиване и благоустройство, по време на интернационална конференция в София на тематика: " Енергийна успеваемост в многофамилни здания - моделът " обслужване на едно гише ".

Изцяло безплатно финансиране ще получат постройките, които са с енергиен клас E, F, G . Заделеният за тях запас е 1.126 милиарда лв..
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР