Близо 2,4 млрд. лева данък добавена стойност е възстановен от

...
Близо 2,4 млрд. лева данък добавена стойност е възстановен от
Коментари Харесай

НАП възстанови 2.4 млрд. лева ДДС за 6 месеца пна коректни големи фирми

Близо 2,4 милиарда лв. налог добавена стойност е възобновен от Националната организация за приходите през първата половина на 2022 година на правилни компании, регистрирани в Териториална дирекция на Национална агенция за приходите „ Големи данъкоплатци и осигурители “, оповестиха от ведомството.

Това е с 25% повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Изрядните сдружения са получили назад заявеното от тях Данък добавена стойност още в границите на настоящия месец, в който са подали справка-декларация, преди приключването на 30-дневния законов период.

На някои от фирмите налогът е възобновен даже без инспекция от данъчните органи с помощта на опростената процедура за възобновяване на Данък добавена стойност, която Национална агенция за приходите ползва сполучливо към този момент няколко години. Целта е средствата да се върнат оптимално бързо в стопанския оборот, с цел да не се затруднява икономическата активност на предприятията, което пък води до нови доходи за държавния бюджет, показват от организацията.

Ръст и в събраните доходи, регистрират от Търговско дружество на Национална агенция за приходите " Големи данъкоплатци и осигурители ". Само за първите шест месеца на 2022 година постъпленията в бюджета са близо 5,6 милиарда лева Това са над 1,3 милиарда лева или с 30% повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Нетните доходи от Данък добавена стойност са към 2,3 милиарда лева, което е с над 762 млн. лева или 50 % повече, по отношение на първите шест месеца на 2021 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР